Site En Üstü 728x90 - 970x90 (bball)

01-08-2016 SEZAYİ ERDÜL

Tekerlekli Sandalye Basketbol Hakemliği ile ilgili seminere ilk katılışımız, liglerin oluşturulması kararı alınmış, bizlere de yurt dışından gelen bir yabancı hocadan aldığımız görsel eğitimlerle, müsabakalrda hakemlik yapacağız. Çeşme'de 10 dan fazla takımın katılımyla, müsabakalr bitiminde 1.lig oluşturulmuştu. Burada birçok emek vererek ikisi bayan, altısı erkek hakem arkadaşımı örgütleyerek maçlara katkımızı koyduk. Bu müsabakalr sırasında da bana ve Suat SAVRAN arkadaşıma, liglerin yönetiminde hakem atamalarından sorumlu olmak üzere İzmir'i temsilen MHK'ya birimizin girmesi isteniliyordu. O zamanlar Özürlüler Federasyonu Başkanlı-ğını yapan Perihan SAVAŞ'a yakınlığı olan kulakları çınlaşın, Gül DİKMEN bu konuda ısrarcıydı. Gül'ün ablası bir trafik kazasında Tekerlekli Sandalyeye bağımlı kalan Nur'un bu sapora katkısı o kadar çoktur ki, şimdiler de çok iyi yerlerde olan arkadaşlarımızdan Dev Ajansın sahibi, Erhan GÖLBEY- İzmir Büyükşehir takımının antrenörü İsmail KAR- şu sıralar Karşıyaka Belediye Spor'da antrenörlük yapan Rıza FİDAN onların sayesinde, İzmir'i temsilen bu sporun, Türkiye'de oynanan grup müsabakalarında ilk hakemliğini yapanlardan katkı sağlayanlardır. Nur ve Gül'ün ısrarı sayesinde ben de tesadüfen yine bir grup müsabakaları sırasında, İzmir'de oynanan YAŞAMA SEVİNCİ ile KKTC ENGELLİLER müsabakasında ilk kez görev almış ve camiaya onların sayesinde adımımı atmıştım. Bu müsabakada başıma çok ilginç bir olay da gelmişti. Müsabaka İzmir Atatürk Spor Salonunda oynanıyordu ve hakemlerin giriş kapısında bir hareketlilik oluşmuş, bir grup insan salona girmişti, o sırada birden oyun durdu. Bütün Kıbrıslı oyuncular, elele vermiş şeref tribünün önüne gelmişler ve karşılarında duran Rauf DENTAŞ'ı saygı duruşu ile selamlıyorlardı.

Yıl 1997 Düzce depreminden bir yıl öncesi, Özürlüler Federasyonunun Sakarya'da seminer yapılarak, 1.ligin oluşturulması ile artık deplasmanlı liglerde görev alacağız, Suat MHK'dan vaz geçince dolayısıyla ben yer aldım bu kurulda. Deplasmanlı liglerde hakem eksikliğinden, hem hakemlik, hem gözlemcilik yapıyorduk. Suat'la beraber buna benzer birçok olay geldi başımıza, Liglerde o zaman-lar bir deplasmana giden hakemler iki gün veya ardı ardına iki maça çıkıyordu, yine böyle bir deplasman müsabakası için ikimizde Adana'da görev yapmış, pazar günü İskenderun'da oynanan şampiyonluğu belirleyecek İskenderun Engelliler- KKTC Engelliler müsabakasını seyretmek için, Suat'la beraber İskenderun'a geçmiştik. Kıbrıs takımının bana bir sözü vardı. Maç bitmiş Kıbrıs takımının yanına gitmiştim. Antrenörleri Hasan KORTAY ile Takım kaptanı rahmetli Mustafa ÇELİK'e,  konuyu açıp, bana söz verdikleri engelli spor sandalyesini verip veremeyeceklerini sormuş-tum. Adını hiç bir zaman unutamayacağım, hatta Tekerlekli Sandalye sporu yapan kimsenin unutmayacağı Mustafa ÇELİK lafımı ikiletmeden, buyur hocam bu sandalyeyi o kulüpteki çocuğa ver, bizi unutmasınlar diyerek sandalyeyi Teknik komite ve MHK üyeleri nezaretinde bana teslim etti. ben de günü geldiğinde, ilk müsabakada Karşıyaka Engelliler takımına hediyeyi iletmiştim. Bu sezon birici lige düşen KKTC engelliler ile play off'ta birinci lige terfi edip, aynı ligte yer alacak Karşıyaka Engelliler Spor Kulübünün Kıbrıs'a gittiğinde Mustafa ÇELİK'in mezarını ziyaret etmeleri gerekmektedir. Bu bir saygı, vefa gereğidir.

Bu sporda centilmenlik o kadar ileri gitmiştir ki, üst liglerde yer alan maddi durumu yerinde bulunan kulüpler, her daim alt liglerde yer alan kulüplere veya ilk kez kurulan kulüplere 2-3 yıl kullanılmış spor sandalyelerini bedelsiz vermektedirler.

Bu liglerde görev alan Hakemler , Teknik Komiserler , Federasyon Temsilci-leri de, çok zor şartlar altında seyahat etmekte, Samsun'dan, Çanakkale'ye - Antalya' ya - İzmir'e veya Hatay'dan İstanbul'a, Bursa'ya ve de Karabük'e otobüsle gitmek zorunda kalmaktadırlar. Ancak son beş, altı yıldır bu arkadaşlar görevlerinin karşılı-ğını görememekte, üstüne üstlük birde sınav sorunları ile karşı karşıya kalmakta-dırlar. Tüm bu olumsuzluklar karşılığında bizler ve hakemler ne kadar özveri ve saygı gösteriyorsa, bu sıkıntıların aşılması, tüm bu zorlukların karşılığında kadir , kıymet bilinmesin yanın da, bizlerin de beklediği saygının da gösterilmesi şarttır.

 




SEZAYİ ERDÜL Diğer Yazıları
Detay Sağ 1 - 300x300 (google)
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Detay Sağ 2 erboy  - 300x250