Site En Üstü 728x90 - 970x90 (bball)

03-01-2024 NEJAT SAYMAN

Turkish Airlines Euroleague'de Sarunas Jasikevicius Koç olduğundan beri maç kaybetmeyen Fenerbahçe Beko bu kez evinde konuk ettiği Kızılyıldız'a 85-76 kaybetmekten kurtulamadı.
Sarı-lacivertli takımın uzun süredir devam eden yenilmezliği de bu gece son buldu. Çok mu önemli? Asla..Herkesin can derdinde olduğu bir dönemde aynı istikrarı sürdürebilmek çok zor. Her açıdan çok istikrarlı olabilmek gerek. Mitrovic gibi çok önemli bir uzunun sakat olup oynamadığı gecede Geidraitis ve Bolomboy resmen şapkadan tavşan çıkardı ve Fenerbahçe Beko savunmasını teslim aldı. Bazı atışlar gerçekten savunmanın bile hatası olmayan çok zor atışlardı. İşte Basketbolun güzelliği de burada. Birileri çıkıp ani performanslar ile gecenin şeklini inanılmaz şekilde değiştirebiliyor. İlk periyot Fenerbahçe lehine farka giderken Bolomboy ve Geidriatis müthiş oynayıp Fenerbahçe'nin hızını kestiler. Önceki maçlara göre bire bir savunmada eski başarısını gösteremeyen Fenerbahçe Beko ribaunt konusunda da geride kalınca disiplinli Sırp ekibi avantaj sağladı. Koç Sfairopoulos'un çok iyi yönettiği gecede tempo ayarını neredeyse tamamen elinde tutan Kızılyıldız, Branco Lazic'in hem savunma hem de hücumdaki performansı ile çok rahatladı. Özellikle ilk yarıda dış şutu çok öldürücü olmayan Adam Hanga'nın üçlük bombaları Fenerbahçe'yi oyundan düşürdü. Ne zaman 10 sayılık fark yakalasa, Kızılyıldız 2 dakikada farkı eritti. İki takım arasındaki fark efor ve sabır farkıydı. Seyirci baskısını üzerinde hisseden Fenerbahçe Beko seçilmiş atışlar yerine daha bireysel atışları kullandı ve kaçırdı. Kızılyıldız ise sabredip önce tempoyu düşürdü ve ardından çok etkili ikili oyunlar ve penetreler ile Fenerbahçe'ye çok sıkıntı yarattı. Hayes-Davis dışında Fenerbahçe özellikle şutörlerden verim alamadı. Calathes ve Sestina 2, Guduric ve Sertaç 3, Biberovic 4 ve Madar ile Dorsey 8 sayı üretebildiler. Kullanılan topların doğruluğu da tartışmaya açık aslında. Saras kenarda epey zor anlar yaşayıp taktiksel dokunuşlar yapmaya çalışsa da takımdan yanıt gelmedi.
İki takım arasındaki fark maçın tempo ayarı oldu. Fenerbahçe Beko seyircisi önünde yüksek tempo ve bol top kullanım seven bir takımdı ve böyle başarılı oluyordu. Sırp ekibi öncelikle maçın temposunu ve dolayısı ile kullanılan top adedini düşürünce Fenerbahçe Beko oyundan düştü. Bunun ana nedeni de kullanılan atışların seçim yanlışlığı idi. Panik atışlar maçın kaderini çok etkiledi. Fenerbahçe sakin kalamayıp panik oldu ama Kızılyıldız buz gibiydi ve neredeyse mimiksiz otomatiğe bağlamışlardı. Lazic sakatlıktan dönüp takıma liderlik yaptı. Nedovic çok sakin oynayıp gereken yerlerde devreye girdi. Teodosic belki çok skor üretmedi ama 8 asist  3 ribaunt 2 top çalma ve 6 sayı ile sihirli dokunuşlar yaptı. Genç yetenek Topic ilk periyottan itibaren kalitesini ortaya koydu. 2 yıl sonraki gelişimini düşünemiyorum bile. Keşke biz de bu cesareti gösterebilsek !!!
Maçın sonucuna en çok etki yapan istatistik kullanılan top adetleriydi. Sürekli düşük tempoyu tercih eden Kızılyıldız  56 Fenerbahçe  58 top kullandı. Kızılyıldız 2 sayılık atışlarda 34/19, Fenerbahçe ise 31/13 isabet yüzdesi yakaladılar.  3 sayılık atışlarda Kızılyıldız 22/8 ve Fenerbahçe 27/13 isabet sağladılar. Asıl etkin gösterge serbest atışlarda ortaya çıktı. Kızılyıldız 30/23 isabetle oynarken Fenerbahçe 17/11 ile sınıfta kaldı. Yani oyunu boyalı alana yıkmak yerine dış atışa bırakınca kaybeden taraf oldu. İki takım da 20'şer asist yaparken top kayıplarında da Kızılyıldız 15-10 avantajlıydı. Top çalmada  ise 6-6 eşitlik vardı. Toplamda istatistiksel olarak Fenerbahçe Beko'nun kazanması için bir neden yoktu.
Saras bu gece takımdan beklediği, hayal ettiği katkıyı tıpkı seyirciler gibi alamayan kişiydi. Oyuna çok dokunmaya çalıştı ama yanıt gelmedi. Karalar bağlamaya gerek yok çünkü Fenerbahçe Beko iyi takım. Pierre'in yokluğu çok da önemli değildi. Anadolu Efes  deplasmanında Pierre sadece 2 sayı üretmişti. Günlük performanslar ve tempo ayarı sonucu belirledi. Tüm takımlar için çok zor bir yıl. Play-in ilk kez oynanacak. Sezonu beklediği gibi geçiremeyen 2 takım belki de final oynayacak. Kim bilir ?
Önemli olan son 7 maçında 6 Euroleague yenilgisi alıp giden Itoudis'ten sonra Fenerbahçe Beko'nun Saras ile verdiği mükemmel tepkiydi. Bu gece ise her şey mükemmel olmasa da umutsuzluk verecek bir tablo da yoktu. Ancak her galibiyetin altın değerinde olduğunu da unutmamak gerek.
Naçizane....




NEJAT SAYMAN Diğer Yazıları
Detay Sağ 1 - 300x300 (google)
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Detay Sağ 2 erboy  - 300x250