Site En Üstü 728x90 - 970x90 (bball)

07-10-2023 NEJAT SAYMAN

Euroleague’in ilk haftasında kadrosunda önemli değişiklikler yapan Olimpia Milano ile karşılaşan Fenerbahçe Beko çok zorlandığı maçta Wilbekin’in müthiş performansı ile uzatmada kazanmayı başarıp lige galibiyet ile başladı. Bu arada Türk vatandaşı statüsünden çıkarılan Shane Larkin ve Scottie Wilbekin’ın haftayı muhteşem performanslar ile geçirmeleri gözlerden kaçmadı. Ben Federasyon ve Tahkim’in aldığı karara karşı aşırı motivasyon ve tepki olarak algıladım. İkisi de bence ”Hadi artık biz yokuz, mutlu olun ve kendi kendinize bir şeyleri başarmayı öğrenin” dediler! 

Geçen yıla çok iyi başlayıp sonra NADAS’a geçip idare eden Itoudis, Yunan Milli Takımından ayrılması sonrası sadece Fenerbahçe için çalışıp ter dökecek. Bu iyi bir gelişme çünkü hiç bir üst düzey hedefi olan Euroleague takımı Koçunun 2 tarafa birden konsantre olup savaşması imkansıza yakın. Hep söylerim..Euroleague’in takvimi insanların fiziksel ve ruhsal sağlığını alt üst edecek derecede insafsız bir program. ”Biz malı satıyoruz, gerisi bizi ilgilendirmez. Sakatlıklar işin doğası” diyen Euroleague yönetimi geri adım atmayacağına göre Euroleague Koçları Milli Takımlara mecburen teşekkür edip kabul etmemeli. Obradovic bunu yıllardır yapıyor. Akıllı adam ne de olsa…

Fenerbahçe yenilenen ve bence şampiyonluk adaylarından biri olan kadrosu ile ilk maçında izleyenlere çok iyi Basketbol izletmese de çok savaşması ile sınıfı geçti. Normal şartlar altında 3 uzun ile başlayan takıma karşı daha baskılı ve sert oynamaları ve tempoyu sonuna kadar zorlamaları gerekirdi. Ancak bunu yapmak için 2 yol var. Ya top kapıp hızlı hücuma çıkacaksınız ve uzun takımı avlayacaksınız, ya  da savunma ribauntlarını alıp rakibi fena avlayacaksınız. Fenerbahçe baskı bölümünü bir düzey yapsa da ribaunt işini yapamayınca İtalyan ekibi üç saniye koridorunda resmen FİNK attı. Itoudis’in çok daha önce formülü çözebilmesi gerekirdi. 3. periyot her şey iyiyken 4. periyot tam terse dönmesi tuhaftı. Wilbekin , Dyshawn Pierre ve Papagiannis kabusa dönebilecek bir geceyi mutlu kapattıran isimler oldular. Guduric ise çok kritik katkılar ile kilidi açan isim oldu. Uzun zaman antrenman ve maç yapmayan Hayes-Davis’in çok kötü oynadığı gecede Itoudis tarafından maçın son topuna kadar oyunda tutulması az daha ÇOK PAHALI’ya mal olacaktı. Ayrıca Motley’nin çok daha dirençli ve bitirici olması gerekir. Ben Motley’nin yaz dönemini çok iyi geçirmediğini düşünüyorum. Hedefi olan oyuncular yazı eksiklerini gidermek için kullanır. Motley bunu yapmamış.

Euroleague’in en yetenekli uzunu derim hep Papagiannis için. Itoudis onun rolünü çok iyi belirleyince Yunanlı uzun zincirleri kırıp adeta gösteri yaptı. Bu transfer Fenerbahçe yönetim tarihine geçecek kadar değerli.

Gelelim oyun kurucu bölgesine !!! Bir anda yollamaya çalışılan Calathes’in eline kalmak başarısız bir operasyondu. Yani onu gitmeye zorlayıp Eurolegue listesinden çıkarmak ve sonunda ”Hadi gel Kardeşim sen bu takımın oyun kurucususun” demek durumu kurtarmaz. Neto’nun sakatlığı büyük talihsizlik tabi ki ama hayat devam ediyor ve Fenerbahçe Madar’ı alıp 2-0 öne geçmedi. Geleceğe yatırım yaptı ve Madar’ın vazgeçilmez 1. Guard olmasını beklemek zorunda. Henüz sazı alıp Fenerbahçe’yi Final Four ve Türkiye Şampiyonluğuna götürebilecek durumda değil. Çok çalışkan ve karakterli bir oyuncu olduğu için süreyi çok çalışıp kapatacaktır ama bugünü nasıl halledeceğini Itoudis çözebilmeli. Yine sıkışınca aheste aheste topu alıp getiren, herkesi kenara çekip çembere giden ve olayı çözmeye çalışan Guduric olacaksa değişen bir şey yok demektir. Tam tersi Guduric’i verimli kullanacak Guard organizasyonu değerli aslında. Wibekin zaten net oyun kurucu değil ve bence sadece atıcı. Organizatör yeteneği yok. Topu verin sabaha kadar atsın. Oralarda hiç sorun yok. Ama bu guard rotasyonu Final Four ve şampiyonluk hedefleyen bir takımın kusursuz rotasyonu değil. OAKA, Pire, Madrid, Belgrad, Monaco, Barcelona, Milano deplasmanları çok zor geçer…keza İstanbul’daki maçlar da. Şimdiden ikaz edeyim ki, sonra ”SÖYLEMEDİN” demesinler.

Kısaca Fenerbahçe iyi takım ama en iyi değil. Olympiacos, Barcelona, Real Madrid, Monaco, Maccabi, Baskonia, Kızılyıldız, Panathinaikos çok zor rakipler ve deplasmanlar. İlk hafta maçlarında bir çok takımın epey ÜRKÜTÜCÜ olduğunu söylemeliyim. Efes uzun oyuncu alabilse bu takımların arasına girer. Şimdilik sürpriz takım konumunda.

Kısaca her maçta kadro kalitesini gösterebilecek bir Fenerbahçe organizasyonu göremedim hazırlık dönemi ve ilk Euroleague maçında. Çok daha iyi ve sert olması gerek Fenerbahçe’nin. Özellikle Sertaç’ı nasıl ve ne kadar kullanacağına Itouds’in mantıklı bir karar vermesi gerekiyor. Çizmeye çalıştığım KARA TABLO değil asla. Ama pembe olabilmesi için Itoudis’in çok daha fazla işe kafa yorması gerek. Geçen yıl donup kaldığı ve izlediği çok maç oldu. Onunda kariyer yılı olmalı çünkü kimse vazgeçilmez değildir.

Sezon başında geniş bir Fenerbahçe değerlendirmesi yapmaya çalıştım. Benim gözümden Fenerbahçe’yi ve beklentilerimi anlattım. Yazdıklarımın hiç bir bilimsel tarafı yoktur. Sadece kişisel ve naçizane görüşlerimdir. Çok daha iyisini beklerken vasat seviye beni tatmin etmedi. Sizleri ettiyse ne güzel. Rahat uyuyabilirsiniz. Umarım ben yanılırım.

Tıpkı Efes gibi Fenerbahçe’ye de çok başarılı bir sezon diliyorum. Yönetimsel doğrular yapıldı, top Itoudis’te…..

Sevgilerimle….




NEJAT SAYMAN Diğer Yazıları
Detay Sağ 1 - 300x300 (google)
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Detay Sağ 2 erboy  - 300x250