Site En Üstü 728x90 - 970x90 (bball)

27-04-2017 HAZAL COŞKUN

NBA’de sezonun belki de en iyi eşleşmelerinden biri olan Oklahoma City Thunder - Houston Rockets serisinin galibi, beşinci maçta evinde galip gelen ve seriyi 4-1 ile geçen Houston Rockets oldu. Rockets, normal sezonu Batı Konferansında üçüncü tamamlamış ve altıncı sıradaki Oklahoma City ile eşleşmişti. Bu serinin bu kadar konuşulmasının sebebi de bu seneki MVP yarışı hiç kuşkusuz. İki oyuncu da tarihi bir sezon geçirdi ve ‘’Westbrook mu, Harden mı?’’ tartışması hâlâ sürüyor.

Russell Westbrook, bu sezon Oscar Robertson’ın 56 yıl önceki 41 triple-double rekorunu kırarak 42 triple-double ile NBA tarihinde en fazla triple-double yapan oyuncu oldu. Yine sezonu 31.6 sayı, 10.7 ribaund ve 10.4 asist ortalamaları ile tamamlayarak NBA tarihinde 1961-62 sezonunda Oscar Robertson’dan sonra sezonu triple-double ortalaması ile tamamlayan ilk oyuncu da oldu. Russell Westbrook’un tarihi bir sezon geçirdiği su götürmez bir gerçek. Kevin Durant’in Golden State’e gidişinden sonra belki bu kadarını değil ama yine de onun için en önemli sezonlardan biri olacağını tahmin ediyorduk zaten.

James Harden da bu sezon çok önemli istatistiklere imza attı. NBA tarihinde bir sezonda 2000 sayı, 900 asist ve 600 ribaund barajını; 2,337 sayı, 654 ribaund ve 900 asist istatistikleri ile aşan ilk oyuncu oldu. Bunun yanında Rockets tarihinde de yine imza attığı önemli rekorlar var. İstatistiklerden daha mühim olanı ise geçen sezonu sekizinci sırada tamamlayan ve konferans çeyrek finallerinde Golden State Warriors’a elenen Rockets’ı, bu sezon 3. sıraya taşıması gösterilebilir. Üstelik sezon başında kimse bu takımın bu kadar iyi bir sırada, bu kadar çok galibiyet ile sezonu tamamlayacağını tahmin etmiyordu. Tabii bunda, Harden’ı point guard pozisyonunda oynatan ve sistemini Houston kadrosuna çok iyi adapte eden Mike D’Antoni’nin de etkisi çok büyük.

Böylesine tarihi bir sezon geçiren ikilinin eşleşmesi de tabii ki merakla bekleniyordu. Sezon içerisinde oynanan 4 maçın 3’ünü Rockets almıştı. Houston’ın ev sahibi avantajı ile başladığı seriye genel olarak bakarsak Rockets’ın gerçekten sezon içerisindeki oyunundan eser yoktu. Thunder çok daha güçlü bir takım olsa ve hücumda Westbrook takım arkadaşlarından isteneni alabilseydi çok farklı sonuçlanabilirdi bu seri. Bu sezon Rockets son 10 yılın en iyi hücum takımı olarak gösteriliyordu. Ciddi üçlük yüzdesine sahip bu takım, Harden’ın yanı sıra; Eric Gordon, Trevor Ariza, Ryan Anderson gibi iyi şutörlere sahip. Zaten Texas ekibi, bu sezon NBA tarihinde bir sezonda en çok üçlük isabeti bulan takım ünvanının da sahibi oldu. Fakat Thunder serisinde Rockets, %28 üçlük yüzdesi ile seriyi tamamladı. Bu yüzden geçen sezonlarda olduğu gibi oyuncuların dripling yetenekleri çok daha ön plana çıktı. Özellikle serinin 3. ve 4. maçında maçın temposunu elinde tutan tarafın Oklahoma City Thunder olduğunu açık ve net görebiliriz. Buna rağmen özellikle maçların ikinci yarılarındaki hücum performansı ile Rockets seriyi 4-1 ile geçebildi.

Serinin ve hatta sezonun da en çok tartışılan olayı, Westbrook’un takım arkadaşlarının James Harden’ınkiler kadar iyi olmadığı. Fakat seri sonunda istatistiklere baktığımızda Okc’nin ilk beşinin Rockets ilk beşinden daha yüksek yüzde ile oynadığını görebiliriz fakat Houston benchi sezonda da bu seride de çok daha fazla katkı verdi. Aynı zamanda, Russell seriyi yine triple-double ortalaması ile tamamlamasına rağmen takım arkadaşları 43% ile oynarken, Westbrook %39.5 ile oynadı. Yine de bu yüzdelere karşılık Westbrook sahada olmadığında Thunder’ın hücum yüzdesi bir hayli düşük kaldı. Son maçta Russell benchteyken Rockets’ın 27-6’lık bir üstünlüğü var. James Harden’ın da bu seriyi çok iyi bir oyunla tamamladığını söylemeyiz. Bunda NBA’in en iyi savunmacılarından biri olan Roberson’ın savunmasının etkisi çok büyük ve bu Harden’ın yüzdelerini bu seride çok düşürdü.

Serinin öne çıkan isimlerinden bahsederken Nene’yi atlamamak lazım. Rockets ilk beşinde yer alan Clint Capela’nın gerçekten çok kötü performans gösterdiği bu seride, pota altında çok büyük işler yapan 34 yaşındaki Nene oldu. Serinin 4. maçında 12/12 şut isabeti ile oynayarak 1975 sezonundaki Larry Mcneil’dan sonra şut kaçırmadan en çok isabet rekorunu da eline aldı. Nene’nin sahada çok daha fazla kalmasının sebebi ise pick’n roll savunmalarındaki üstünlüğü.

Rockets, konferans yarı finalinde San Antonio Spurs – Memphis Grizzlies serisinin galibi ile eşleşecek. Bir diğer Texas ekibi olan Spurs, şu anda 3-2 ile seride önde olan taraf. Rockets için Spurs serisinin kilit noktası, play-off’larda iyice artan savunma karşısında yüzdelerini biraz daha arttırmak. Çünkü Oklahoma City Thunder serisindeki yüzdeleri ile, Popovich gibi bir duayen ismin yönetiminde tecrübeli isimlerden oluşan San Antonio Spurs karşısında ayakta kalmak biraz daha zor olacaktır. 




HAZAL COŞKUN Diğer Yazıları
Detay Sağ 1 - 300x300 (google)
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Detay Sağ 2 erboy  - 300x250