Site En Üstü 728x90 - 970x90 (bball)

01-01-2014 HAKAN YİĞİT

Beko Basketbol Liginde son haftaya gelidiginde play off oynayacak takimlar islerini son haftaya birakmadilar. Uzun yillardir iki takimin hakimiyeti altinda geçen ve sampiyon takimin neredeyse sezon öncesi tahmin edilebilir nitelikte olan ligimiz bu yil Avrupa ligleri arasinda en kaliteli lig olmaya aday bir sezon geçirdi. Zaman , zaman NBA oyuncularinin boy gösterdigi, geçmis yillara göre daha yüksek bütçelerle oynanan daha dengeli ve çok kaliteli yabancilarin tercih ettigi Beko Basketbol Ligi ,sponsor firmalarin yatirimlarini sürdürmesi halinde gelecek birkaç yil içinde Avrupa ‘nin en iyi ligi olmaya aday oldugunu gösterdi . Böyle bir ligi sampiyon bitirecek kulüp te alkislarin en büyügünü hak edecektir.

Play off oynayacak takimlar içinde Galatasaray M.P , Banvit, Anadolu Efes , Besiktas Milangaz ve Fenerbahçe Ülker bana göre %20 ser sansla yarisa baslayacaklar. Kadro kaliteleri ve form durumlari bu 5 takimi da sampiyonluga tasiyabilecek durumda. Bu yarista en belirleyici 2 etken takim savunmalari ve saha avantajlari olacak . Maç içinde savunma disiplininden kopmayan takimlar taraftar destegiyle birlikte bir adim önde olacaktir. Sezon boyunca saha avantajini muhtemel rakiplerine karsi en iyi kullanan takimlar Galatasaray M:P ( 1 kez Anadolu Efes e kaybetti) , Banvit ( 1 kez Galatasaray M.P a kaybetti) , Besiktas (1 kez Banvit e kaybetti) oldular. Bu istatistikler içinde en dikkat çekici nokta ise sezon boyunca kupa maçlari da dahil Fenerbahçe Ülker in Anadolu Efes e , Banvit in de Galatasaray M.P a hiç üstünlük saglayamamalari oldu. Daha sonraki turlarda veya lig finalinde olasi bir Galatasaray M.P - Banvit veya Anadolu Efes - Fenerbahçe Ülker eslesmelerinde psikolojik etkenlerde bu maçlarin sonucuna etki edecektir.

Bu haftadan itibaren tüm takimlarin teknik ekipleri play off stratejilerini belirlemeye baslayacak ve oyuncularini maç , maç motive edebilmenin ugrasi içine girecek , yeni oyun sablonlari çikarip oyuncularini sahaya en hazir sekilde çikarmaya çalisacaklardir. Sezon içinde bunu en iyi basaran coach bana göre Oktay MAHMUDI oldu. Bakalim Play off sürecinde de bu basarisini sampiyonluk ile taçlandirabilecek mi? Orhun ENE de basarili bir sezon geçirmesine ragmen basa bas geçen maçlarin final periodlarin da sikinti yasamaya devam edebilir. Bu konuda kendisini ve oyuncularini daha iyi hazirlamali , çünkü bu tür maçlari çok fazla oynayacaklar. Ufuk SARICA dan sonra Anadolu Efes in basina geçen ZOUROS bu yilki Fenerbahçe Ülker e karsi kazanma gelenegini sürdürerek play off lar için moral ve güven depoladi , bence play off larin en rahat takimi onlar. Uzun yillar sonra Besiktas Milangaz takimina bir kupa kazandirarak kredisini arttiran Ergin ATAMAN bence de bu yil büyük isler
basariyor. Uzun yillar sonra ilk kez Besiktas camiasi böyle bir heyecan yasiyor.Tüm rakiplerini sezon içinde yendiler ve bunu tekrar basarabilirler. SPAJA elindeki kadro ile dogru orantili bir grafik çizemedi. Sanirim play off serisine en sikintili ve stresli baslayacak coach o olacak. Yüksek beklentileri olan Fenerbahçe Ülker camiasinin olasi bir basarisizlik durumunda faturanin büyük bir kismini ona kesecegini bilerek takimini hazirlamaya çalisacak . Sezon boyunca savunmada yasadigi büyük inis çikislarin önüne geçebilirse hücumda çok kaliteli oyunculariyla sonuca gitmekte zorluk çekmeyeceklerdir. Uzun yillar sonra bu kadar çok favorisi olan heyecan dozu çok yüksek bir play off serisi bizi bekliyor. Eminim ki benim gibi basketbola gönül vermis binlerce kisi de salonlari doldurmak için sabirsizlikla bekliyorlar. Kim sampiyon olursa olsun sezon boyunca yaptiklari mücadele ile bunu çoktan hak etti. Maalesef tek sampiyon çikacak ama kaybedenlerin taraftarlari da böyle zor bir sezonda, böylesine güzel mücadele eden takimlarini alkislayacak.
 




HAKAN YİĞİT Diğer Yazıları
Detay Sağ 1 - 300x300 (google)
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Detay Sağ 2 erboy  - 300x250