Site En Üstü 728x90 - 970x90 (bball)

01-01-2014 HAKAN YİĞİT

Basketbol Milli takimimizin Avrupa sampiyonasi öncesi hazirlik dönemi tüm basketbol severleri üzerken kamuoyunda da derin bir umutsuzluk göze çarpiyor. Düne kadar Tanjeviç'e karsi olanlar ilk firsatta kurtulusun yine Tajeviç'in ellerinde oldugunu yazmaya basladilar. Inanin artik millet olarak balik hafizali oldugumuza tamamen inandim. Bu takim Tanjeviç döneminde 2010'a gelene kadar ne yapti hatirlayananiz varmi. Hazirlik turnuvalarini geçiyorum, tüm resmi sampiyonalar dahi hedef 2010 denilerek es geçilmedimi? Hangi maçta sirtimizi koltuga dayayip rahat bir maç izleyebildik? Basarili olduk dedigimiz dönemlerde dahi hangimiz kanal degistirip baska odalara kaçmadik. Son saniye atislari lehimize sonuçlanmasa Tanjeviç için bugün neler söylüyor olurduk bir düsünsenize.
Maçlari bir taraftar gözü ile TV basindan izleyenler bu yüzeysel elestirileri yapabilirler belki ama basketbol camiasinin içinde olupta rüzgarin yönüne göre yazan ve bunlara kendilerinide inandiran arkadaslari anlayamiyorum ve onlari kendilerine gelmeye davet ediyorum. Bugün alinan bu sonuçlar tamamen Tanjeviç döneminin eseridir. Orhun ENE degil yoldan çevirdiginiz basketbola biraz ilgi duyan birini belli bir ekole, sisteme sahip bir takimin basina getirseniz bu kadar kisa sürede böylesine hezimetleri hazirlayamaz. Hazirlik maçlari çok iyi geçmis olsaydi bu arkadaslarimiz bugün Tanjeviç'in takiminin biraktigi yerden devam ettigini yazip, Orhun'a da yarim agiz bir aferin vereceklerdi. Tüm bunlari konusanlar, yazanlar, yorumlayanlar sunu nasil göremiyor anlamiyorum.

Basketbolumuzun sorunu ülkemizin tüm kurumlarinda olan temel sorundan baskasi degil. Sorun sistemsizlik. Sorun günlük basarilarin pesinden kosmamiz. Sistemi olan hiç birseyi kolay yikamazsiniz. Bir Ispanya' yi, bir Yunanistan'i en kötü ve en eksik dönemlerinde dahi 20'li sayi farklariyla yenemezsiniz. Hele hele bu ülkeler dünya ve Avrupa sampiyonalari finalleri oynamissa bu basarilari mutlaka ardindan gelen birkaç sampiyonada da devam ettirdigini görebiliriz. Tanjeviç göreve geldi ve hedef 2010 dedi. Burada denmesi gereken "hedefimiz Basketbol milli takimimiza uygun bir sistem bulup bunu yerlestirmek ve alt yapilardan itibaren bu sistemi tüm takimlarimiza monte etmek olacaktir. Bir süre basarili sonuçlar alamayabiliriz fakat isimiz bittiginde bu takimda kim oynarsa oynasin olmayanin eksikligi hissedilmeyecek Türk milleti gurur duyacagi bir takima sahip olacaktir" olmaliydi. Bunu demezseniz yildizlarinin yarisi olmayan bir Yunanistan'a 40 sayi atamazsiniz. Bunlari demezseniz final maçina çikacaginiz günün sabahina kadar zafer sarhoslugu yasar, ikinciligi yeterli görür, finalde kendini sikmayan bir rakipten 20 yer mutlu olursunuz. Bunu demezseniz sadece sizin eksikleriniz varmis gibi ve 75 milyon nüfuslu bir ülkede sadece 3 tane oyuncuya kalmis gibi bahaneler üretir durursunuz. Bunu demezseniz sürekli kendi ülkenize organizasyonlar alir yeni sloganlar üretir, 10bin kisinin gaziyla kendi çöplügünün krali olan bir milli takima sahip olursunuz.

Sebepler daha çok. Burada daha 40 tane neden yazarim ama bunlari zaten hepimiz biliyoruz. Biliyoruz ama söyleyemiyoruz. Ama bunlari konusmaz ve tartismazsak bir arpa boyu yol gidemeyiz. Eger istedigimiz buysa hep beraber asalim Orhun ENE'yi. Kim gelirse gelsin durum bugünden farklimi olacak sanki. Yada Tanjeviç'e gel takimin basina geç deseniz geçermi saniyorsunuz. O kendince yirti ve gönüllerde bas köseye oturdu. Yaptigi makyajla bir çogumuzun gözlerini boyadi ama her seyi sonuca göre yorumlamayan benim gibi süreklilige inanan basketbol adamlarini kandiramadi. Finaller oynamayabiliriz ama istikrarli bir takima sahip oldugumuzda dünyanin saygi duydugu bir takim oluruz. O zamanda gidenin ardindan aglamaz, o eksik bu eksik diye sizlanmaz, sirtimizi koltuga dayayip yenilirken bile alkislayacagimiz bir milli takima sahip oluruz. O nedenle birakin isin kolayina kaçmayi, sorun ENE degil. Yikmaya çalismayin, yol gösterin,arkasinda durun ve hep birlikte önce kendimizin saygi ve gurur duydugu bir takim yaratalim.
 




HAKAN YİĞİT Diğer Yazıları
Detay Sağ 1 - 300x300 (google)
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Detay Sağ 2 erboy  - 300x250