EMRE DAĞDELEN
Genç oyuncu ve ailelerine Tryout tavsiyeleri
Genç oyuncu ve ailelerine Tryout tavsiyeleri
Bir çok genç sporcu kendi takımlarında A takım forması bulamaması sebebi ile farklı takımlarda try out dönemine giriyorlar. Bu onlar için oldukça zor bir süreç. Yıllarca alışık oldukları düzenden çıkıp bambaşka bir ortama girecekler ve en zor olanı yapmaya çalışacaklar kendileri İSPAT ETME!
Bende bu yollardan geçen eski bir sporcu ve şu an bir antrenör olarak onlara birkaç tavsiyede bulunmak istiyorum.
Kendilerinden yaşça büyük ve tecrübeli sporcular ile girecekleri bu dönemde kendilerini gösterebilecekleri en önemli nokta yapacakları savunma olacaktır. Bu noktada gösterdikleri direnç ve çaba onlar için oldukça artı puan olarak geri dönecektir.
Kendinin ve yeteneklerinin farkında olma ise başka bir önem taşıyan nokta. Ben her şeyi yaparım durumundan ziyade kendilerinin iyi olduğu hücum özelliklerini göstermeleri yeteneklerini belli etme konusunda ciddi bir husus, iyi bir şutu olan sporcunun kendisine gelen ceza şutlarını sokması, iyi penetreci bir sporcunun bu özelliğini sergilemesi, iyi bir açık saha oyuncusunun tam sahayı hızlı geçmesi ve tercihlerini göstermesi girdikleri try out döneminde onları izleyen antrenörlerin kendilerini tanıması konusunda olumlu intiba uyandıracaktır.
Stresi yönetme konusunda ki duruşları ise önemli olan başka bir başlık. Çünkü hiçbir şey eskisi gibi olmayacak ve farklı bir ortamda değişik baskılar olabilir ve en ağır baskı sporcunun kendisine yapacağı “BAŞARMALIYIM” durumudur ki bu ciddi bir yük ve genç omuzlar bu yükü taşırken zorlanabilir. Doğru nefes egzersizleri ve konsantrasyon ile antrenörün istediği şeyleri iyi dinleyip uygulama safhasında gösterdikleri performans bu şekilde daha rahat geçecektir.
Oyuncunun kapasitesinin farkında olup doğru takımda try out a girmesi onların takımda kalmasına olumlu etki yaratacak başka bir faktör. Oynayacağı mı? Yoksa sadece kadrosunda yer alacağı mı? Bu soruya gerçekçi bir yanıt bulup try out a gireceği lig seviyesini gerçekçi olarak belirlemesi onların ilerleyen yıllarda sahada kalmalarını sağlayacaktır.
Aileler ise bu stresli yolculukta olabildiğince ki oran %100 olmalı. Çocuklarına pozitif motivasyon ile destek olup onların stres yüzdelerine negatif katkıda bulunmamalılar. Bu durumlarda sporcuların isteyeceği en son şey ailelerinin onlara negatif enerji vermeleri olacaktır. Çünkü olsa da olmasa da zaten onlar dışarıdan gelen negatif duyguları hissedecekler ve aileler bu duyguları aşağıya çekmeliler.
Basit gelse bile, ilk intiba önemli olduğu için bence genç sporcu kardeşlerim bu try out döneminde gittikleri takımlarda sakal traşlarına ve kendilerine fiziksel olarak dikkat etmeliler ki kendilerini olmadıkları bir sporcu olarak lanse etmesinler. Kurulan ilk izlenimi yıkmak için ayrıca bir çaba içine girmek zorunda kalmasınlar.
Pozitif, kendinin farkında olan ve çözüm odaklı bir genç oyuncu yeteneklerini olabildiğince iyi şekilde sahada sergilediği zaman oldukça iyi bir try out dönemi geçirecekleridir ve ilk hedefleri olması gereken genç takımdan çıktıkları sene sahada kalabilme durumuna geleceklerdir. Bu yazdıklarımı daha fazla detaylandırmak mümkün ama bunu siz sporcu kardeşlerim ve ailelerine bırakıyorum. Umarım ve dilerim ki hepiniz yıllar boyu alt yapılarda ektiklerinizin karşılığını toplama noktasında evlerinize yüzleriniz gülerek dönersiniz. Hepinize başarılar çocuklar!!!