Site En Üstü 728x90 - 970x90 (bball)

07-05-2015 EMRE DAĞDELEN

Genç takım son senesi oynayan sporcular her zaman için ilk büyük tehlikenin eşiğindedirler.  Bir oyuncu belki o da eğer oynadıkları takımın A takımı varsa, orada oynayabilme ihtimalleri olacak, tabii onlardan önce orada bulunan ve kendilerinden daha kötü bir oyuncu yoksa. Ya diğerleri?

Matrix filmi gibi gerçeği yaşayacakları hapı içmiş bir halde yıllarca bulundukları çarkın içinden çıkıp başka bir çarkın içine girmeye çalışacaklar. Bu yaşa kadar donanımları iyi yapan oyuncuların şansları bir nebzede olsa fazla olacak bununla beraber her birinin işleri oldukça zor olacak. A takım antrenörleri hazır oyuncu ile çalışmak isterler, söyledikleri ve gösterdiklerini en üst seviyede yapan ya da yapabilme potansiyeline sahip oyuncularını ekiplerinde tutmak isterler ve bir çoğu genç oyuncu ile zaman harcamak istemezler eğer takımlarının yapısı genç oyuncu yetiştirmeye yönelik değilse tabii.

Şanslı kulüp ve antrenörlere sahip oyuncuların en büyük avantajı bu kulüp ve antrenörlerin oyuncuları için telefon rehberlerini gözden geçirmesi ve onlar için en azından deneme idmanlarına girmesini sağlamak için ilişkilerini kullanmak olacaktır. Bunlara sahip olmayan oyuncular için ailelerinin ve kendilerinin bağlantıları ( eğer varsa ) ya da cesaretleri ile antrenörlere ulaşmaları ve bu şansı kendilerine yaratmaya çalışmak olacak. Hoş geldin stres…

Bazen denenme idmanlarına çıkacak ve bu idman-lar lütfen olacak ve 1 günde kendileri hakkında negatif kararlar verilecek ya da 1 haftalık bir süreç sonunda gerçekçi bir geri bildirim alacaklar.

Kendi yaşıtları ile oynadıkları kategorilerde fark yaratan oyuncuların gerçek sahnede elleri titreyecek, onlardan beklentiler çok farklı olacak. Her zaman attıkları şutları kullanınca fırça yiyecekler ya da dudaklar bükülecek. Her bakıştan bir anlam çıkartmaya çalışacaklar. Fiziksel olarak ne kadar kuvvetli olsalarda kendilerinden büyük ağabeyleri ile oynayacakları için yıllardan beri bu işten para kazanan oyuncuların kendilerine yaptıkları fiziksel yatırımın ne olduğunu ve yaşın verdiği kuvvetin ne olduğunu anlayacaklar. Anlayacaklar ki esas gerçeklik fundamental’den başlıyor. Eğer bu yatırımı yıllar içinde kendilerine yaptılar ya da çalıştıkları kulüplerde onlara bunu yaptırdılarsa bunun değerini inşallah pozitif olarak anlayacaklar ya da yıllardan beri sistem ve set hücumları içinde yoğrulmuş ezber mantığında oynatılan oyuncular oldularsa yaratıcılıları gelişmemiş sıradan bir oyuncu olarak zorluklar yaşayacaklar.

Ne kadar hazır olabilirsin?

Hiçbir oyuncu %100 hazır olamaz ama ona yakın hazır olabilir. Sadece bu bir süreç içinde olduysa yoksa işi çok çok zor. İnisiyatif almanın ne demek olduğunu, savunmada nerede duracağını ve yardım pozisyonları bilmeyen oyuncular her şeyin sadece hücum olduğunu ve şut sokarak ya da turnike atarak başarılı olacağını düşünen oyuncular bu düşünceyi değiştirmek için hala vaktiniz varsa kendinizi sıfırlayın. Gerçek basketbol sadece orada oynanmıyor.  Son iki dakika basketbolcusu olmayın. Eğer öyle olursanız kariyeriniz ya bitti ya da bitmek üzere.

Doğru takım ve antrenör yeni bir başlangıç için çok önemli ve “aslan” “kaplan” oyuncu sözleri orada olmayacak. Şansınız artık TBL çok zor olsa bile TB2L, TB3L ve EBBL bayanlar için ise TKBL ile TKB2L var. Önemli olan üst liglerde oynayan takımların kadrolarında yer almak değil oynayabileceğiniz bir takımın kadrosunda yer almak olacaktır. Tercihler, tercihler ve tercihler…

Siz ve aileniz bu süreçte bir çok stressi yönetmek zorundasınız. Bu stresleri doğru mantıkta ve ayakları yere basan bir düşünce sistemi ile yönetmek zorundasınız. Bazen kulaklarınızı açmanız bazen de kapatmanız gerekecek. Sadece duymak istediklerinizin mi, gerçeklerin mi söylendiğine dikkat edin.

Geçmiş mi? Adı üstünde çoktan geçti ve geçmişi ve orada ki eksiklikleri geri getirme şansınızın olmadığını, kulübünüze ya da antrenörlerinize  serzenişte bulunmanın artık size bir fayda sağlamayacağını unutmayın. Bununla beraber hala potansiyelinizi geliştirebileceğinizi lütfen unutmayın ve pes edecekseniz pes etmenize değsin. Devam mı edeceksiniz, bir planınız ve bunun yanında alternatif planlarınız olsun. Hep ileriye bakın ve durmayın gelişimin sonu yok… Yaz tatil mi? O nasıl bir şey bir hedefiniz varsa o tatil yaparak ya da evde oturarak ona ulaşamayacağınızı unutmayın. Başkaları mı? Emin ol sen tatil yaparken ya da evde otururken birileri idman yapıyor olacak ve onların kazanma şansı senden her zaman daha fazla olacak.

Genç kardeşlerim gerçek hayata hoş geldiniz!!!




EMRE DAĞDELEN Diğer Yazıları
Detay Sağ 1 - 300x300 (google)
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Detay Sağ 2 erboy  - 300x250