Site En Üstü 728x90 - 970x90 (bball)

30-04-2016 EMRE DAĞDELEN

Kendi antrenmanlarımın yoğunluğu sebebiyle uzun süredir canlı maç izleyemiyordum. Bu hafta hakkımı kadın basketbolunun iki iddialı ekibinin karşılaşmasını izlemekten yana kullandım. TKB2L'de iki ciddi yatırım yapan ekibi BECKER Spor ile Kırçiçeği Bodrum Basketbol izleyenleri seyri güzel bir maç yaşattılar. Finaller öncesi her iki takım içinde nerede oldukları görmek, eksi ve artılarını gidermek noktasında karşılaşmanın ayrı bir özelliği olduğunu düşünüyorum.

Maçın saati Cuma günü saat 13.00 olmasına, karşılaşma Muhammet Yıldız Spor Tesisleri Işıkkent Spor Salonu gibi çok merkezi olmayan bir salonda oynanmasına rağmen salonun dolu olması basketbol adına sevinç vericiydi. Karşılaşma boyunca hiçbir kötü tezahürat ve benzer olayların oluşmaması, basketbol adına sahanın dışındaki atmosfer için görülmek istenilen karelerdi.

Gelelim maça...

Her iki ekip maça yüksek tempo ile başladı. BECKER adına maçın başında Nazlı Güler kuvvetli fiziği ve dışarıda aldığı toplarda özellikle sağ el ile yaptığı kuvvetli penetreler ile sayılar buldu ya da rakip savunmayı rotasyona soktu. Kırçiçeği Bodrum Basketbol ise bu dakikalarda pota altı atışlarından faydalanamadı. 6'32'' kala skor 5-2 BECKER lehine geçildi. İki takımında oyunu yüksek tempoda başlaması ve sürdürmeye çalışması her iki ekibinde top kayıplarını, aynı zamanda da yanlış atış tercihlerini beraberinde getirdi. Bununla beraber Kırçiçeği Bodrum Basketbol Nihan Anaz'ın kuvvetli fiziğini kullanmak için onun post up larına pas indirmeye çalıştılar. Bence Nihan Anaz'ın post up eşleşmesi BECKER için en zor eşleşme olarak karşımıza çıktı. Periyodun bitimine 3" kala BECKER ilk defa 2-1-2 alan savunması denedi fakat rakibi bu değişime cezayı ilk topta pota altı sayısı bularak kesti.

2. periyot Kırçiçeği Bodrum Basketbol savunmasını sertleştirdi ve oyuna yavaş yavaş denge getirmeyi başardılar. Lakin BECKER bu periyoda tecrübeli isimlerinden biri olan Arzu Akay'ın bulduğu basket faul sayısı ile başladı. Kırçiçeği Bodrum Basketbol ise Nihan Anaz'a indirilen toplardan faul kazandı. Oyunun 8" maç 17-16 BECKER üstünlüğü ile geçildi. Burada ise Oya Selter'e ayrı bir parantez açmak lazım. Tecrübeli oyun kurucu oyunda olduğu süre içinde skora katkıda bulunamadı bununla beraber hücumu yönlendirmesi, takımının pas dağılımını sağlaması, savunma dönüşlerinde eşleştirmeleri yapması genç basketbolcular tarafından örnek alınmalı. Candide Öztürk yüksek posttan bulduğu orta mesafe şutlar çok kritikti. Devrenin bitimine 2'50" kala 27-24 BECKER önde girdi. Bu dakikadan sonra Kırçiçeği Bodrum Basketbol arka arkaya top kaybı yaptı ve BECKER bu top kayıplarını çok iyi değerlendirerek 50" de 6-0 lık bir seri yakaladı. Bodrum mola alarak bu tempoyu durdurup devreye farkı azaltmak istedi lakin mola sonrası Kırçiçeği Bodrum Basketbol sayı bulamazken, BECKER hücumda 3 sayılık basket buldu ve topsuz alanda da Oya'nın faulü BECKER'i faul çizgisine gönderdi ve buradan sayılar çıkartan BECKER, devrenin son topunu kullanmak için faul atışı sırasında 5 kısaya dönen rakibine yaptığı pres ile topu çaldılar ve devreye 40-27 BECKER önde girdi.

Devreye Kırçiçeği Bodrum Basketbol sayısı ile başlanıldı, Şirin Altuntabaklı basket faul ile yanıt verdi. Daha sonra karşılıklı sayılar ile geçti. 6'46" BECKER hücum ve savunma temposunu arttırdı. Bu anlarda Kırçiçeği Bodrum Basketbol top kaybı ve kötü atışlar kullandı. Skor yönünden sıkıntılı anlar yaşayan Kırçiçeği Bodrum Basketbol Deniz'in orta mesafe şutu ile nefes alırken, Nazlı Güler cevap verdi. BECKER sistem içinde kalırken, Kırçiçeği Bodrum Basketbol ise bu sıralarda kendilerini Deniz Boz'un ellerine ve dolayısı ile yaratıcılığına bıraktılar. Topların sürekli Deniz'e dönmesi ve sürekli onun üstünden pozisyon aranması top kaybının artmasına sebep oldu. Periyodun sonuna doğru yaşanan bir pozisyonda hem oyuncusu hem de coach u teknik faul alan BECKER acaba sıkıntı yaşar mı düşüncesi doğurdu.

Son periyoda Kırçiçeği Bodrum Basketbol daha sert başladı bununla beraber Nazlı Güler'in savunma ve hücumda etki alanı çok büyüktü ve bu takımının zorlandığı her anda ortaya çıktı. Bu dakikalarda Kırçiçeği Bodrum Basketbol Nihan Anaz'i ve post up oyunlarını tekrar hatırladı ve buradan hem sayılar hem de faul çıkarttılar. BECKER, Nihan'ın eşleşmesini uzun süre bulamadı. Nihan'ın bu performansı skoru 64-57'ye getirdi. BECKER adına yine Nazlı Güler devreye girdi, bu sırada Nihan'ı savunan Şirin Altuntabaklı, direnç gösterdiği ve iyi savunma yaparak Nihan'ın sayı bulmasını engelledi, bu sırada Kırçiçeği Bodrum Basketbol arka arkaya kritik top kayıpları yaptı ve karşılaşmayı BECKER kazandı.

Maçın hakemleri ile ilgili bir yorum yapmayacağım, her iki coach zaten bu değerlendirmeyi yapmışlardır.

Maçın geneline baktığımızda Nazlı Güler'in BECKER adına temel taş pozisyonunda olduğunu gördük. Kuvvetli fiziği, top sürmesi, bitirişleri, savunma sertliği ve adam değiştirme savunması yaptıklarında kısalara geçilmemesi ve lider özellikleri hissedildi. Pınar Turan sessiz sedasız sayılarını buldu. Aslı Sevinç pota altında çok kaliteli bir oyun sergiledi. Şirin Altuntabaklı attığı 3 sayılık basket ile kritik bir sayıya imza atmasının yanında, yaptığı savunma ve şut tehdidi ile ritmini yakaladığı maçlarda önemli işlere imza atacağını gösterdi. Gönül Atila sahada skor ve asistte görünmese de güven vericiydi. BECKER maçın ciddi bir döneminde sistemleri içinde oynadılar. Mola çıkışlarında ritim buldular. Yaptıkları top kayıpları rakibe değil, topu dışarı atarak yaptıkları için top kayıplarından dolayı fazla hızlı hücum yemediler.  Arzu Akay'ın  takım arkadaşlarını dışarıdan sürekli pozitif yönde desteklemesi ve oyuna girdiğinde yaptığı sertlik dip not olarak aklımızda kaldı.

Kırçiçeği Bodrum Basketbol, yaptıkları top kayıpları ve yanlış atış tercihleri ile maça ısınamadılar ve sürekli bir şekilde oyunun içinde kalamadılar. Deniz Boz'un erken faul problemine girip ritmini yakalayamaması, takımın sistemden basketbolundan çıkıp yaratıcılık üzerinden ilerlemesi top kayıplarının artmasına sebep olurken net pota altı sayılarının gerek turnikeler gerekse post up sayılarının kaçması takım adına skor yönünden problem doğurdu. Nihan Anaz takım adına ciddi bir şekilde fark yaratırken, yukarıda da belirttiğim gibi Oya Selter'in oyunda olduğu zamanlarda ki topun dağılımının Kırçiçeği Bodrum Basketbola artı olarak döndüğü maçlar oyuncuların kalitesinin ortaya çıktığının/çıkacağının düşüncesindeyim. Tabii Oya'nın diri olarak oyunda kaldığı süre önemli. Onun oyunda olmadığı sürelerde diğer kaliteli oyuncuların bulacağı ve bulduracağı sayılar ile çok iyi işlere imza atacaklardır ki zaten sıralamaları bunun ve lige çıkma iddialarının en büyük kanıtı. Yiğit Özmen'in varlığının da ayrı bir güç olduğu kanaatimdeyim.

Bu güzel maçı bizlere izleten antrenörlere çok teşekkürler. Bayan basketbolunda bu ciddi yatırımları yapan ve yapılmasına aracı olan herkese de kendi adıma teşekkür ederim...

 




EMRE DAĞDELEN Diğer Yazıları
Detay Sağ 1 - 300x300 (google)
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Detay Sağ 2 erboy  - 300x250