Site En Üstü 728x90 - 970x90 (bball)

22-10-2015 EMRE DAĞDELEN

Basketbol sahası aynı zamanda büyük ve çok faydalı bir eğitim sahasıdır. Kendimde bir çok kişisel gelişim eğitimi aldım ve bu eğitimlerde ki oryantasyon sürelerimin kısalığını çok çabuk geçmemin tek sebebi zamanında basketbol oynamamdı. O eğitimlerde öğretilen bir çok bilgiyi aktif olarak gerek antrenman gerekse maçlarda almış olduğumu fark ettim.  Spor okulundan başlayan bu eğitimler ile yoğrulan taze ve genç beyinler ilerleyen yaşlarda hayatlarının her bölümünde kazanan bireyler olmuşlardır. Peki bu çocuklar neler öğreniyorlar bazılarına değinmeye çalışalım;

Zaman yönetimi, edinilen ilk ve değerli öğretilerin başında zaman yönetimi vardır. İdmanların başlangıç ve bitiş saatleri belli olduğu için sporcuların en büyük kaygılarından bir tanesi antrenmana geç kalmamaktır. Sporcu burada evden çıkmadan kahvaltı ya da yemeklerini belli bir saatte yemelerini, antrenman çantasını akşamdan hazırlamaları gerektiğini, evden çıkış saatini, ulaşım zamanını ve hazırlanacağı zamanı hesaplayarak düzenli bir şekilde uygulaması gerektiğini öğrenir. Antrenman başlangıcı için oyuncu beklenmez bu yüzden sporcular buna çok dikkat etmemeliler. Kısa profesyonel olarak spor ile uğraşmasalar bile iş hayatlarında önlerine çıkacak ve bunun önemine sahip oldukları için gerek iş görüşmelerinde ya da aktif iş hayatlarında gerekse özel hayatlarında önemli bir özelliğe sahip olarak yollarına devam edecekler.

Stres yönetimi, sporcular özellikle maçlarda bir çok strese sahiptirler ve bu stresleri ne kadar doğru yönetebilirlerse o başarı seviyeleri o kadar yükselir. Bu stresler nelerdir? Antrenör, hakem, seyirci, aile, kız ya da erkek arkadaş, rakip takım oyuncuları, deplasman ise rakip takım seyircileri olarak tanımlayabiliriz. Sporcular maçlarda oynadıkça bu streslerin üstesinden gelmeyi de öğrenirler. Bir çok sporcu ilk maçlarda oluşan bu streslerini maç tekrarı ile yenmeye başlarlar ve problem odaklı olmaktan çözüm odaklı olmaya doğru bir yolculuk yaparlar. Kritik anlarda ellerin titrememesi artık bu streslerin doğru bir şekilde yürütüldüğünün sahaya yansımış şekli olarak önümüze çıkar. Bu sporcularda ilerleyen iş hayatlarında iş veren ve kota tutturma baskılarını, ekip arkadaşlarının streslerini görüp ona göre davranmayı ve firmalarında yükselme noktasında bu özelliklerinden dolayı  fark edilmelerini sağlayacaktır.

Sunum teknikleri, sporcular ilerleyen yaşlarda maç toplantıları yapmaya başlarlar ve burada karşılarına hem kendilerinin hem de rakiplerin montaj yapılmış görüntüleri çıkar. Asistan antrenörlerin hazırladığı bu montaj görüntüleri bilgi kadar aynı zamanda görsel bir şölendir. Kapaklar, görüntülerin sırası, istatistikler antrenörün toplantı sırasında verdiği bilgiler ve stratejiler ile birleşir. Meraklı ve bilgiye aç beyinler farklı programlarda yapılan bu montaj çalışmalarının hangi programlar ve yöntemler ile hazırlandığını asistan antrenörlere sorarak öğrenebilir ve dağarcıklarına katabilir. İlerleyen yaşlarda iş hayatlarında kendileri sunum yapacakları zaman ön hazırlık döneminde nasıl hazırlanacaklarını hangi verilerle ve görsellere önem vermeleri gerektiğini ve ayrıca bu sunumun nasıl yapılacağı konusunda diğer iş arkadaşlarının önünde olacakları gibi onlara da destek verebilecek noktada olabileceklerdir.

Toplantı yönetimi, sporcular her yaşta çeşitli toplantılara girecekler. Maç öncesi, maç sonrası, idman öncesi çeşitli farklılıklar içeren ( teknik-taktik, motivasyon, fırça ) toplantılarda bulunacaklar. Bu toplantıların bir kısmını antrenörler, küçükte olsa bir kısmını da yöneticiler yapacaktır. Farklı pozisyonda ki kişilerin yapacağı bu toplantılarda giriş, gelişme ve sonuç noktasında içeriğe yönelik bir çok yönetim şekli ve üslubu görecekler. Kullanılan kelimeler, ses tonları ve vücut dilleri onlar için büyük bir birikim. Bu toplantılarda yapacakları birikim ve gözlem onların ilerleyen yaşlarda elde ettikleri bu gözlemleri kendi karakterleri ile uyumladıklarında çok başarılı toplantılar yönetecekleri aşikar olacaktır.

Etkili ve güzel konuşma, basketbol sporunun uluslar arası bir yazı dili vardır. Taktik tahtasına çizilen işaretler dünyanın her yerinde aynıdır. Bununla beraber birde kendini sözle doğru ifade etmenin önemi çok büyüktür. Bunu ilk olarak antrenörlerinde görürler. Takımın yapacaklarını, hedeflerini ve oyunculardan beklentilerin net bir şekilde ifade edilmesinin önemini anlayan sporcular, antrenörleri ya da takım arkadaşları ile yaşadığı problemleri ya da olumlu durumları doğru şekilde ifade edebilmeleri noktasında etkili ve güzel konuşmaya ne kadar ihtiyaçları olduklarını anlayacaklardır. Çünkü yanlış ifade etme iyi bir durumu kötüye ya da yalakalık düzeyine taşıyabileceği gibi kötü giden bir durumu içinden çıkılmaz bir hale sokabilir. Burada kitap okumanın ve kelime dağarcığını geliştirmenin önemi bir noktada daha önümüze çıkar. İlerleyen yaşlarda farklı sektörlerde çalışacak olan sporcular iş görüşmelerinde bunun faydasını görecekleri gibi, farklı görüşmelerde de bu özelliklerinin avantajlarını göreceklerdir.

Liderlik becerileri, sporcu toplum içinde her zaman fark yaratan özelliklere sahiptirler. Saha içinde sorumluluk alan, kritik anlarda toptan kaçmayıp atış yapma ya da atıcıyı tutma, kötü gidişatlarda takımı motive etme durumunda olan sporcular liderlik becerileri ile kendilerini donatırlar. Bu kesinlikle sporcunun içinde olan sadece sahaya yansıtılma noktasında antrenörler tarafından onaylanması gereken bir özelik olmakla birlikte, süreçte bunların yansıması için dışsal bir desteğe ihtiyaçları olmayacaktır. Üstünde liderlik becerisi olan bir sporcudan bu özelliği bir yaştan sonra isteseniz de alamazsınız ve sadece antrenörler bu özelliği görüp yönetmek isteyecektir. İlerleyen yaşlarda bu özelliğe sahip olmuş olan sporcular iş hayatlarında görecekler ki duruşları, konuşma şekilleri, risk analizleri ve bunları iş hayatına yansıtma şekilleri ile iş arkadaşlarının kendi etrafında toplandıkları görecekler ve bu özellik sayesinde iş hayatlarında yukarı bir ivmeleme yaşayacaklar.

 Basketbolcular yaptıkları sporun doğası itibari ile iş hayatında gözlemlediğim istenilen özelliklerin başında gelen prezentabl olma durumundadırlar. Giyim tarzları, kendilerine özen göstermeleri, kendileri net ve doğru şekilde ifade etmeleri noktasında küçük yaşlardan beri görünmez bir eğitim alırlar. Bu eğitimler hayatlarının her noktasında karşılarına çıkar.

 Basketbol asla sadece bir saha ve iki pota arasında oynanılan bir oyun değildir. Basketbol eğitimi ile beraber bir çok kişisel gelişim eğitiminin alındığı, uzun vadede inanılmaz artıları sporcuların ve antrenörün hayatına katan, gerek özel gerekse iş hayatlarında bu içlerine işleyen eğitimlerin artıları yaşayan ve farkında olarak bunları yaşayanların ileri doğru sağlam ve büyük adımlar atarak ilerleyeceği eğitimlerin verildiği bir oyundur.  

 Basketbol sadece bir oyun değil bir hayat eğitimidir!!!




EMRE DAĞDELEN Diğer Yazıları
Detay Sağ 1 - 300x300 (google)
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Detay Sağ 2 erboy  - 300x250