Site En Üstü 728x90 - 970x90 (bball)

02-10-2020 GENEL

ULEB, Avrupa Komisyonu’a şikayette bulundu

Avrupa'nın 11 büyük basketbol liginin birliği olan Avrupa Basketbol Ligleri Birliği (ULEB), EuroLeague'in organizatörü olan EuroLeague Ticari Varlıkları’na (ECA) karşı rekabet şikayetinde bulundu.

ULEB, Avrupa Komisyonu’a şikayette bulundu

ULEB’in şikayet dosyasını Avrupa Komisyonu’na bizzat ileten ULEB Başkanı Tomas Van Den Spiegel şunları söyledi:

“Üye liglerle birlikte, hem ulusal düzeyde hem de uluslararası kulüp müsabakalarında, basketbolun sportif ilkelerini korumak için çok çalışıyoruz ve çalışmaya devam edeceğiz. Tüm kulüplerimizin en üst düzeyde rekabet edebilmesi gerektiğine inanıyor ve uluslararası basketbol hayalini her seviyede her kulüp için yaşatmak istiyoruz. Tüm kulüplerimizin en üst düzeyde rekabet edebilmesi gerektiğine inanıyor ve uluslararası basketbol hayalini bütün seviyelerdeki kulüpler için yaşatmak istiyoruz. ECA kararlarının geçtiğimiz yıllarda takvim üzerinde büyük etkisi oldu. ECA’nın ulusal liglerdeki takımlara EuroLeague’e yükselebilme şansı vermeden devam etme niyetinde olduğu netleştikten sonra, hepimiz haklarımızı savunmak için harekete geçme ihtiyacı hissettik. Bu nedenle ULEB, rekabete aykırı davranışı nedeniyle ECA'ya karşı Avrupa Komisyonu'na resmi olarak şikayette bulundu. Bunun basketbolda Avrupa spor modelini korumaya yönelik önemli bir adım olduğuna inanıyoruz ve Avrupa Komisyonu'na EuroLeague’in hem yerel hem de uluslararası düzeyde Avrupa basketboluna nasıl zarar verdiğini açıklamak için sabırsızlanıyoruz.”

ULEB, şikayetinde, ECA ve hissedarları olan 11 büyük basketbol kulübünün, diğer basketbol kulüplerinin EuroLeague'e katılmasını engellemek için komplo kurduklarını gösteren kanıtları da ortaya çıkardı.

İlk olarak, EuroLeague, şeffaf bir ödül süreci olmaksızın, 11 hissedar kulübün her birine uzun vadeli lisanslar (10 yıl) verdi.

İkinci olarak, EuroLeague mevcut kulüp sayısını 24’den sadece 18’e düşürdü, yani ligin çoğunluğunu ECA'nın 11 hissedar kulübü oluşturuyor.

Üçüncüsü, EuroLeague ve 11 hissedar kulüp, EuroLeague’e katılım sisteminin kontrolünü ele geçirdi. ULEB bir süredir kalan yerlerin kulüplere nasıl verildiğiyle ilgileniyordu. Geçen yıl EuroLeague, katılımın sporda başarıya göre belirleneceği iddiasını kaldırdı. Ulusal liglerdeki diğer kulüplerin artık EuroLeague'de sportif liyakat temelinde rekabet edemeyeceğini açıkladı. Bunun yerine, EuroLeague’e katılacak kulüpler, EuroLeague'in takdirine bağlı olarak belirlenecek.

Organizatörlerin veya EuroLeague'in bu dışlama stratejisine girişmelerinin nedeni yeni netleşti: 11 hissedar kulüp için EuroLeague tarafından üretilen medya hakları gelirinin yüzde 90'ını elde tutmak.

EuroLeague'e ayrıcalıklı katılım hakkı, 11 hissedar basketbol kulübüne de kendi ulusal liglerinde haksız rekabet avantajı sağlıyor. Bu kulüpler en iyi oyuncuları alabilirler, en yüksek sponsorluk anlaşmalarını elde edebilirler ve daha çok taraftarı maçlarına çekebilirler. Bu arada, EuroLeague'e katılma hakkı bulamayan ulusal liglerdeki rakip kulüpler EuroLeague kulüpleriyle rekabet açısından dezavantajlı durumda. Bu, kulüplerin hem ulusal liglere hem de Avrupa kulüp müsabakalarına katıldığı Avrupa spor modeline dayanan Avrupa'daki basketbol eko-sistemine ciddi şekilde zarar vermektedir.

ECA ve 11 hissedar kulübün, hiçbir rakibin EuroLeague'in pozisyonuna meydan okuyacak şekilde gelişemeyeceğinden emin olmak için, EuroLeague’e katılım sisteminin kontrolünü ele geçirmesinden sonra, EuroLeague, ayrıca, rekabeti engelleyici ek davranışlarda bulundu. ECA, EuroLeague’e katılımı, ikinci turnuvası olan EuroCup'a katılıma bağladı. ECA ayrıca, diğer ulusal veya Avrupa kulüp müsabakaları üzerindeki etkisine bakmaksızın takvimin kontrolünü de ele geçirdi.

Koronavirüs krizi karşısında ULEB, EuroLeague'in adil olmayan yaklaşımını yeniden düşüneceğini ve Avrupa basketbol topluluğu ile dayanışma ruhu içinde hareket edeceğini ummuştu. Ne yazık ki bu olmadı. Bu nedenle ULEB, bu rekabet şikayetinde bulunmaya karar verdi.

Rekabet hukuku açısından, ULEB'in ortaya çıkardığı şey, pazarın dışlanması ve pazar paylaşımını içeren bir karteldir. Bunlar, AB rekabet hukukunun en ciddi ihlalleri arasındadır. Bu nedenle ULEB, Avrupa Komisyonu'ndan yardıma gelmesini ve ECA'nın davranışını araştırmasını istemiştir.

Bu şikayeti sunarken, ULEB'in amacı EuroLeague'i yok etmek değildir. ULEB, Avrupa'nın en iyi takımlarının yer aldığı heyecan verici bir rekabet görmek istiyor. Bununla birlikte, kulüpler hala ulusal liglerde mücadele ederken, spor kriteri Avrupa liglerine katılım için temel oluşturmalıdır. Bu nedenle ULEB, Avrupa Komisyonu'ndan sadece bu karteli sona erdirmesini değil, aynı zamanda EuroLeague'e katılımın adil, şeffaf ve ayrımcı olmayan kriterlere dayalı olmasını sağlayarak, bu ihlali gidermesini talep ediyor.




Etiketler :
HABERE YORUM YAZIN

DİĞER GENEL HABERLERİ
Detay Sağ 1 - 300x300 (google)
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Detay Sağ 2 erboy  - 300x250