Site En Üstü 728x90 - 970x90 (bball)

27-03-2016 NEJAT SAYMAN

Uzun süredir yoğun işlerim nedeniyle basketbol yazısı yazamadım. İzliyorum ama kağıda dökebilmek kolay olmuyor. TOP 16’nın sonuna gelindiği için genel bir değerlendirme yapmak istedim. Keşke daha umut veren bir tablo çizebilseydim ama şartlar gereği çok tedirginim tabii ki….

Galatasaray’dan başlamak istiyorum çünkü ilk hedef maçı onlar oynayacak. Euroleague’de son yıllarda şık basketbolu ve harika dolu tribünleri ile basketbola keyif veren koç Pesic’li Bayern München’i elemek Aslan için çok önemli bir etiket oldu. Alman takımları çok ters bir ekol. Öncelikle çok saldırgan ve inatçılar. Tempoyu bulduklarında durdurmak her takım için çok zor ki CSKA gibi bir dev bile Brose önünde şok olmaktan kurtulamadı. Yetenek değil ama disiplin ve çalışma ürünü olan Alman basketbolu daha da yükselecektir çünkü yıldızlar NBA’e kaçtıkça onlar arayı kapatıp geçeceklerdir bile. O yüzden bu tur alkışa değer.  Pesic Avrupa basketbolundaki saygın koçlardan biri. O bile şaşkına döndü. İlk kez Oktay Mahmutili dönemde tribün şovları ile takıma müthiş sezon geçirten Galatasaray taraftarı yine görevini yaptı. Sıradaki takım istikrar abidesi İspanyol temsilci Gran Canaria. Aslan daha önce de bu takımı elemişti Eurocup’ta. Ancak İspanya liginde ve Eurocup’ta Canaria belirli bir istikrarla insanı diken üstünde tutar. Tempoyu seven İspanyollara karşı İstanbul’da hesap adamı Ataman’ın tempo ayarı oldukça önemli olacak. Çünkü İspanya’ya cepte hatırı sayılır bir farkla (8-10 sayı) gitmek gerek. 2-3 sayılık galibiyetler stres yaratır ve hiç güvenmediğim ULEB yönetimini devreye sokabilir. Maçın kilit ismi aşırı formda olan Blake Schilb olabilir çünkü çok ters bir oyuncu ve skor ne olursa olsun eli titremeden sorumluluk alıp öne çıkabiliyor. Aslan’da çok fazla isim yazmak istemiyorum çünkü seyirciyle gerçekten net takım oluyorlar ve çok savaşıyorlar. Hepsi formda. Sinan’a yapılan eleştirilere çok üzüldüm çünkü hak etmiyor. Aslan turu geçecek güce sahip ama keşke ikinci maç İstanbul’da olsaydı.. Bol şanş dilerim.

Euroleague’de F4 adayımız Fenerbahçe ne yazık ki JOKER kaybetti. Bu lige pek fazla olan Vesely F8 maçlarında olmayacak, sonrası da muamma zaten.. İnşallah çok acil iyileşip takıma döner yoksa işler çok sıkıntılı olur. Zaten Sloukas’ın uzun süreli sakatlığı, Hickman’ın tedirginliği ve Dixon’ın bu seviyelerin oyuncusu olmaması ilk handikap. Udoh-Antic ikilisine Datome ve Barış ne kadar destek verebilir bilemiyorum. Biraz da kimle eşleşileceğine bağlı. Umarım rakip Real Madrid olmaz. Onun dışında her takıma razıyım. Sezon başından beri bekleneni vermeyen Real Madrid aşırı ötesi başarının doymuşluğu ile henüz gereken istek ve motivasyonu yakalayamadı. Ancak İspanyollar karar verdiğinde önlerinde durmak zordur. Barça’yı daha çok isterim. Real Madrid’in ürküten yönü en iyi oyuncularının İspanyol olması. Dört kupalı olağanüstü sezondaki en iyi dört oyuncu İspanyoldu. Yani Rudy Fernandez,Sergio Rodriquez,Sergio Llull ve Felipe Reyes… Milli maç ayarındaki bu turlarda yerli oyuncu hep ön plana çıkar tıpkı Yunanlılar gibi… Olympiakos’ta hala yabancılardan bahsedemiyoruz pek. Olympiakos 2 yıl üst üste EL şampiyonu olduğunda direksiyonda dört tane guard vardı. Hepsi Yunanlıydı. Spanoulis, Sloukas, Mantzaris ve Katsivelis… Sloukas gitti ama hala değişen bir şey yok. Bizim takımlarda yerli oyuncu oynayınca adeta göbek atmaya başladık! NBA dışındaki en iyi koç olan Obradovic’i tartışmaya gerek olduğunu düşünmüyorum ancak büyük paralara transfer ettiği Kalinic’i bir türlü verimli kullanamadı. Kullanamadı diyorum çünkü Kızılyıldız ve Milli Takım’daki koçları Kalinic’i müthiş oynatmışlardı. O yüzden bu paralara Fenerbahçe’ye geldi. Obradovic linki kuramadı sanırım Sırp oyuncuyla… Bu bölümlerin kurt ismi Obradovic’in kafasında yine bin tilki dolaşıyordur mutlaka ancak guard bölgesi SOS veriyor! Heyecanla Fenerbahçe’nin rakibini bekliyoruz ancak lütfen Real Madrid olmasın !!!

Anadolu Efes bu sezon bizleri üzüyor. Daha doğrusu Dede üzüyor. Gelişine çok sevindiğim ve geçen yılı çok başarılı geçen Dede (Türkiye Kupası şampiyonluğu,Lig finali ve EL’de F4 kıyısından dönüş) bu sezon başı başarılı takımı bozup tuhaf transferler yapınca adeta DEDE KORKUT oldu. Daha doğrusu Masal Kahramanımız Dede Korkut’un korkutan versiyonu oldu. Hepimiz Dede Korkut ve Ivkovic ile büyüdük ama Dede şu anda Beobasket çarkında dönmekten Efes’i getirdiği noktadan başladığı noktaya geri getirmiş oldu. Alex Tyus ve Andre Hutson’ın kötü kopyası Derrick Brown bu takıma hafif kaldılar. Geçen yıl çok yük çeken gösterişsiz forvet Matt Janning’i bu yıl gözlerim fazlasıyla arıyor çünkü Janning hem guard gibi oynayıp takımı rahatlatır hem de çembere çok rahat gidip ekstra katkı verirdi. Halbuki Diebler sadece ceza şutu sokuyor. Tek olumlu transfer Dunston bence… O da gerektiği gibi oynuyor zaten. Drapper gibi takım oyuncusu ve savunmacıyı yollayıp Huertel’i tutmak ve yanına Granger gibi birinci sınıf olmayan guardı getirmek guard rotasyonunu çıkmaza soktu. Dede bu arada bu sezon anlamsız şekilde Furkan’ı da sildi. Krstic’in yokluğunu başarısız hamlelerle geçemeyen Ivkovic son iki maçta şansının kalmadığını (matematiksel bölümü katmıyorum) bal gibi biliyor. Kızılyıldız’ın fikstür avantajı kabus gibi adeta. Pana’yı zaten saymıyorum. Atı alan şu feci kadroyla Üsküdar’ı geçti bile. Pana ve Diamantidis farkı diyelim. Çıkmadık canda umut vardır diyerek mucizenin gerçekleşmesini beklemekten başka çaremiz yok.

Darüşşafaka Doğuş için eleştiri yapmak biraz insafsızlık olur.Euroleague’de ilk sezonunda F8 oynamak kolay iş değil. Belki TOP 16’da erken havlu attılar ama bu sezon yaptıkları transfer hatalarını bir daha tekrarlamayacaklarını ve daha istikrarlı olacaklarını düşünüyorum. Kızılyıldız’ı Belgrad’da yenebilirlerse Efes’e HEDİYE ÇEKİ yollamış olurlar. Daçka içinn önemli olan Türkiye Ligi’nde alacağı sonuç artık. Sürprize açık olduklarını da belirtmek isterim.

Son olarak söylenen şu lafı hiç sevmediğimi bir kez daha yineliyorum. AVRUPA’NIN EN PAHALI BASKETBOL LİGİ… Ben de düzeltmek istiyorum…AVRUPA’NIN EN İYİ LİGİ DEĞİL AVRUPA’DA PARANIN EN MÜSRİFÇE HARCANDIĞI LİG diyelim!!!

Sevgiler hepinize…




NEJAT SAYMAN Diğer Yazıları
Detay Sağ 1 - 300x300 (google)
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Detay Sağ 2 erboy  - 300x250