Site En Üstü 728x90 - 970x90 (bball)

13-09-2015 NEJAT SAYMAN

12 Dev Adam Spektaküler İtalya galibiyeti ve bence normal Almanya galibiyetlerini aldıktan sonra  oluşan beklenmedik üçlü averaj sonrasında  grupta dördüncülüğe düşmenin ağır faturasını çok iyi takım olan Fransa’ya farklı kaybederek ödedi ve turnuvaya yıllar sonra ilk kez erken veda etti.

Milli Takım kadrosu açıklandığında Facebook ve Twitter’da şu yorumu yapmıştım…’2 NBA oyuncumuz gelmediğinde çıkarabildiğimiz en iyi Milli Takım buysa bizi karanlık bir gelecek bekliyor……..!

Öncelikle kadro seçimini eleştirmek istiyorum biraz.32 yaşında hiç Euroleague bile oynamamış olan Dixon tercihi oldukça kötüydü.Devşirme yapılırken yıllarca yararlanılabilecek bir oyuncu tercih edilmeliydi (Örnek Emir Preldzic).Emir sakatlanmasa Dixon Türk yapılırmıydı  bilemem ama bu kadar çok top kullanan ve asist yönü çok güçlü olmayan bir isim tuhaf oldu bence.En büyük silahı ikili oyunda SHOW-UP yapılmazsa üçlük atmak olan Dixon’a kaliteli takımlar SHOW-UP yapınca sihir erken bozuldu.6 maçın üç tanesinde 19-23 ve 27 sayı farklarla kaybetmemizde ana nedenlerden biri ilk skor opsiyonumuzun çok kolay durdurulması oldu.Ayrıca Ender ve Engin’den birinin kadroda mutlaka olması gerekirdi.Oğuz,Barış,Kartal hiç düşünülmediyse neden getirildi? Emircan-Egemen-Berk gibi geleceği parlak olan isimler en azından turnuva havası yaşamak için kadroda olmalıydı.Geçen yıl Dünya Şampiyonası bittiğinde sorduğum soruyu yineliyorum…’Bu turnuvadan ne kazandık’ yanıt ‘Hiçbir şey’….dün gece yorumları dinlediğimde Cedi’yi kazandık diyenler oldu…Pardon ama Cedi’yi kazanan zaten Ivkovic ve Efes kulübüydü ! Euroleague’de yıl boyu aslan gibi oynayan Furkan Korkmaz’ın hiç düşünülmemesi işin en komik yanı oldu…tuhaflıkları pek seviyoruz nedense….çocuk yıl boyunca  Rudy Fernandez,Llull,Goudelock,Hickman,Carter,Bogdanovic,Preldzic,Bertans,Strawberry, Lojeski,Nocioni,Maciulis,Carroll,Kuzminskas,Broekhoff,Rochestie,De Colo,Fridzon,Teodosic vs gibi VASAT İSİMLERLE (!!!) karşı karşıya oynadığı için bu turnuvayı kaldıramaz diye oynatılmadı.Bari hiç turnuvaya getirilmeseydi de çocuk dinlenip bireysel çalışma yapabilseydi.

Kazanıp kaybetmenin her zaman çok önemi yoktur.Önemli olan o gün ne kazandığınız ve gelecek için ne yaptığınızdır.Yoksa Ataman-Sarıca ikilisinin hatalarından filan kaybedilmiş bir turnuva asla değildir.58 yıl sonra çok güçlü bir İtalya’yı ve ev sahibi Almanlar’ı yenebiliyorsak taktiksel anlamda zaten zenginiz demektir.Turnuva sonrası Federasyonun mutlaka Koç konusunda istikrarı sürdürmesi gerekliliğini özellikle vurgulamak istiyorum.Zaten Demirel 2010 yılından beri bu konuda yaptığı tuhaf şeylerle bugünlerin hazırlayıcısı oldu deyip bugünleri neden yaşadığımızın ANA NEDENİNE dönelim !

Milli Takım planlaması yaparken eğer yerleşik bir ekolün yoksa önce ekol oluşturmak gerek.Bunu yıllardır söylerim ama nasılsa olmayacağı için rafa kaldırdım.Önümüzde Basketboldaki ileri ülke örnekleri var.Özellikle de Sırbistan,Yunanistan ve İspanya gibi liglerinde önce kendi oyuncularını ön plana çıkaran,takımı kurarken önce onları sayıp sonra yanına yabancı yerleştiren ülkeler yani.Sırplar yabancı seçerken yetişecek oyuncularına yardımcı olabilecek işçi yabancılar seçerler,yıldızları değil.Asıl top kullanmasını istedikleri isimler yani…keza Yunanlılar ve İspanyollar da..Real Madrid 3 kupa ile destan yazarken en iyi 3 oyuncusu Sergio Rodriquez,Rudy Fernandez ve Sergio Llull’du…yabancılar değil..Bizde ise Türkler kerhen oyuncu menajeri baskısı ile oynatılıyor neredeyse.Ligimizde 7 yabancı serbest her kulüpte.Yani 6 legal yabancı ve 1 Devşirme….Sezon başı Gaziantep-Efes maçında yaşanan skandalı hatırlamak bile istemiyorum !!!!

2010 Dünya finali sonrası yaşı ilerleyen ve doygun olan isimlere teşekkür etmek yerine onların suyunu çıkarana dek kullanma yöntemimizi uyguladık.Kerem Gönlüm ailesini bile göremeden yıllar geçirdi.37 yaşında iken hala turnuvaya götürdük.Halbuki alttan gelen gençlerimiz vardı.Orhun Ene gibi müthiş zeki ve iyi bir Koçu iki ayak oyunuyla 3 dakika yedik !!!

2010 sonrası olması gereken şey şuydu…Tanjevic’ Dünya finali ve yıllarca yetişmesine, özgüven kazanmasına yardımcı olduğu isimler için büyük bir teşekkür edip onu en iyi yapabileceği işin başına yani Ümit Milli Takımın başına getirmeliydik.O günlerde bunları hep gündeme getirmiştim.Çünkü yetişen oyuncuya en son rötüşü yapabilecek,fundamental ve oyun görüşünü geliştirebilecek,cesaret verip A Milli Takıma hazırlayacak kişi sadece Tanjevic olabilirdi.İşte o zaman çok verimli olabilirdi Bogdan.Ama biz Orhun’u yiyip Tanjevic’i yeniden iktidara getirme yanlışını yaptık.Adamın zor günler geçirdiğini ve hasta olduğunu umursamadık.Tıpkı Sırplar gibi belli turnuvaları hedef olmaktan çıkarıp oyuncuların yetişip birlikte oynamaktan zevk aldığı bir takım haline getiremedik.Örnek 88-89 Sırbistan takımı…yani Polonya’da İspanya ile finali oynayan takım.Bu takımı 3 yıl beklediler, sabrettiler, elemelerden çıkamadılar ama sonunda takım yaptılar.O takımın tüm oyuncuları Euroleague’e ve NBA’e dağıldı.Bizden ise Avrupa’da oynayan tek oyuncu yok…kulüplerin teklif yaptığı tek oyuncu yok…ne acı değil mi?

Ataman-Sarıca ikilisi ya da Federasyon ve kulüpler hangi kararı alıp Milli Takım Koçunu belirleyecekse acil ALTIN JENERASYONLAR’dan oluşan bir Milli Takım oluşturup derece gözetmeden 1-2 yıl geçirmeliyiz.Bu çocuklar tırnaklarıyla bir şeyleri kazıyıp elde etmeyi öğrendikleri ve cesareti üst düzeyde buldukları gün şampiyonalara gerçekten madalya için gidecek duruma gelir ve arkasını da getiririz..şimdiki gibi yalandan madalya hedefiyle değil !

Başkan Harun Erdenay hepimizin çok sevdiği saydığı bir isim.Demirel’in yanlışlarını rafa kaldırıp modern bir düzeni  oturtması gerek. Sahaya baktığında doğru ve yanlışı en iyi görebilecek kişi o. Çünkü Basketbol tarihimize gelmiş geçmiş en büyük yıldızlardan biriydi ve Koç gibi takım yönetirdi.İnsanları kırmama özelliğini bir süre unutmalı. Hatta oldukça kırmalı,yanlışı olanlara kapıyı göstermeli. Yoksa bu yanlış düzen 50 sene daha gider ve biz sadece Wild Card peşinde koşan ve evindeki turnuvalarda madalya alan bir ülke kimliğinden kurtulamayız….. Hadi Başkan… Top sende.

12 Dev Adamı seviyoruz ve inanıyoruz…turnuvada ellerinden geleni yaptıklarını da biliyoruz ama bugün için olmadı…yılmak yok yola devam….




NEJAT SAYMAN Diğer Yazıları
Detay Sağ 1 - 300x300 (google)
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Detay Sağ 2 erboy  - 300x250