Site En Üstü 728x90 - 970x90 (bball)

Zeynep Gül Ene: Zorlu bir turnuva bizi bekliyor

A Milli Kadın Takım Menajerimiz Zeynep Gül Ene, Çek Cumhuriyeti’nin ev sahipliğinde organize edilecek Avrupa Şampiyonası öncesi bir değerlendirmede bulundu.

Zeynep Gül Ene: Zorlu bir turnuva bizi bekliyor

Belarus, Slovakya ve İtalya ile oynanacak B Grubu karşılaşmalarının önemine değinen Zeynep Gül Ene, özellikle bu üç maçta alınacak sonuçların çok değerli olduğunu kaydetti.

İlk olarak Çek Cumhuriyeti’ndeki turnuva ilgili olarak değerlendirmede bulunan A Milli Kadın Takım Menajeri Zeynep Gül Ene, kendilerini zorlu bir turnuva beklediğini söyledi. Ene, turnuvayla ilgili olarak şunları kaydetti: “Avrupa Şampiyonası’nda kolay takım ve kolay maç yok. Grupta ilk sırada olmak bizim için direkt çeyrek final oynamak ve nispeten daha zayıf takımların eşleşmesinden gelen takımla karşılaşabilmek için kritik önem taşıyor. Bu aşamanın sonrasını adım adım düşünmemiz gerek. Tüm konsantrasyonumuz gruptaki üç maçı da kazanıp direkt çeyrek finale kalmak üzerine oluşturduk. Bunu başardıktan sonra daha zorlu bir aşama bizi bekliyor. Ama takımımız bunu başarabilir… Buna gönülden inanıyorum. Bu takım kazanabilir de kaybedebilir de ama son topa kadar mücadele eden, kazanma isteğini ve cesaretini hiç kaybetmeyen bir takım olacak bunu peşinen söyleyebilirim.”

Genç Oyuncu Takıma Öncelikle ‘Enerji’ Katmalı
A Milli Kadın Takımımızın yeniden yapılanma süreciyle ilgili de bilgi veren Zeynep Gül Ene, “Hepimiz gençlerin önünün açılması gerektiği konusunda hemfikiriz. Onları sahada sorumluluk ve süre alırken görmek büyük keyif. Ancak bu bir günde olacak bir şey değil. Sonuçta bu bir süreç... Hem kulüpler ve antrenörler hem de oyuncuların bununla ilgili  gerekli hazırlıkları yapması gerekiyor. Bu gençleri, bu mücadeleye; teknik, fiziksel ve mental olarak adım adım hazırlamalıyız. Profesyonel sporcu nasıl çalışır, nasıl yaşar, nasıl beslenir, nasıl dinlenir, sosyal medyayı nasıl kullanır, kendini nasıl ifade eder, maça nasıl hazırlanır gibi çok fazla parametre var… Gençler de bıkmak ve yorulmak bilmeden basketbola yatırım yapmalılar. Her takım, genç oyuncudan öncelikle takıma enerji katmasını bekler. Bazen kız-erkek liglere bakıyorum; maç ısınmasında  bile bezmiş, herkesten yorgun gözüken genç oyuncular var. Genç demek, ‘enerji’ demek, bunu unutmasınlar…” dedi.

“İlk ve en yakın planımız tabii ki Eurobasket 2017’den yüzümüzü güldürecek güzel bir sonuçla dönebilmek” diyen Zeynep Gül Ene, Çek Cumhuriyeti’ndeki turnuva sonrasındaki planlar ile ilgili şu açıklamada bulundu: “Avrupa Şampiyonası için çok yoğun ve çok iyi bir hazırlık süreci geçirdik. Hazırlanmak adına elimizden gelenin maksimumunu yaptığımıza inanıyorum. Turnuva sonrası bu süreçte Acıbadem Sports ekibi ile başlattığımız sağlık ve performans çalışmaları çerçevesinde A Milli Takım oyuncu havuzundaki oyuncuları takip etmeye devam edeceğiz. Bu çalışmaların, kampta çok faydasını gördük. Sakat oyuncuların rehabilitasyonunda olduğu kadar oyuncularımızın atletik olarak da çok ciddi aşamalar kaydettiğini gözlemledik. Ayrıca, artık Kasım ve Şubat aylarında pencere (eleme) maçları oynanacak. Bu demek ki tüm sezon boyunca oyuncu takibimiz yakından devam edecek. Bir başka düşüncemiz de A Milli Takım havuzunu yakın vadede genişletebilmek. Her pozisyonda A Milli Takım’da oynamaya hazır oyuncu sayısını artırmak zorundayız. Jenerasyon değişliklerinde, geçmişte yakaladığımız başarıları devam ettirebilmek için altyapılardan gelen genç oyuncuların her anlamda A Milli Takım seviyesine gelmeleri için kulüpleri ile koordineli çalışmalar yapmalıyız” açıklamasında bulundu.

Kadınlarımızı Destekleyip Teşvik Etmeliyiz
Kadın sporcularımızın, antrenörlerimizin ve idarecilerimizin artması için yapılabileceklerle ilgili olarak de değerlendirmede bulunan Ene, “Bu alanlardaki istihdamda pozitif ayrımcılık yapmak, başlangıç ve teşvik için çok önemli. Altyapı Kız Milli Takımlarımızda üç tane eski kadın basketbolcumuz takım menajerliği yapacak. Kadın sporcuların; hakemlik ve antrenörlük yapmayı istemesi için de farkındalığı ve cesareti tetikleyecek projeler hayata geçirmeliyiz. Kadınlar, kendilerini ne yazık ki antrenör olarak hayal etmekte zorlanıyorlar. Elbette bunun farklı gerekçeleri var... Bu konuda da destek ve teşvik mekanizmaları oluşturmalıyız” açıklamasında bulundu.

Ailelerin, spor yapan çocuklarını desteklemeleri gerektiğini, ancak ‘Çocuğum basketbolcu olacak, hayatını kazanacak’ şeklinde  düşünmenin doğru olmadığını kaydeden A Milli Kadın Takım Menajeri Zeynep Gül Ene, sözlerini şu şekilde tamamladı: “Eğitim sistemimizin elit düzeyde spor yapan çocukları desteklememesi, çocukların sporun içinde kalamaması ve ailenin de çocuğunun geleceğiyle ilgili karar ala aşamasında spordan vazgeçmesi için en büyük neden. Tabii ki kız  oyuncu yetiştiren kulüp sayısının çok az ve ülke çapında yaygın olmaması, özetle kız çocuklarının basketbola erişiminin olmaması da büyük bir sorun. Aileleri suçlayamıyorum; çocuklarının sporcu olabilmesi adına maddi, manevi müthiş fedakarlıklar yapmak zorunda kalıyorlar. Tek söyleyebileceğim, aile çocuğunu spor yapması için sonuna kadar desteklesin. İlk günden profesyonel basketbolcu olacak basketboldan hayatını kazanacak diye planlar yapmasın.”


Kaynak: tbf

Etiketler :
HABERE YORUM YAZIN

DİĞER KADIN A MİLLİ TAKIM HABERLERİ
Detay Sağ 1 - 300x300 (google)
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Detay Sağ 2 erboy  - 300x250