Site En Üstü 728x90 - 970x90 (bball)

02-02-2017 GENEL

Sinan Güler ve Doğuş Balbay NCAA tecrübelerini anlattı

A Milli Basketbol Milli Takımı’mızın da önemli isimlerinden olan Sinan Güler ve Doğuş Balbay, basketbola başlama hikâyelerinden, bugün geldikleri noktaya kadar olan hikâyelerini, Sports TV’de yeni başlayan ‘Basketbol Gecesi’ programında izleyicilerle paylaştı.

Sinan Güler ve Doğuş Balbay NCAA tecrübelerini anlattı

Erdem Bitik’in sunduğu, Murat Özyer ve Cem Akdağ’ın yorumları ile katkıda bulunduğu programda her iki oyuncu, ABD hayali kuran genç basketbolculara önemli tavsiyelerde bulundu.


Galatasaray Odeabank Takım Kaptanı ve milli takımın önemli isimlerinden olan 33 yaşındaki Sinan Güler’in ABD hayali, Türkiye’de düzenlenen özel bir organizasyonda ABD’li antrenörlerin dikkatini çekmesi sonucuna 1,5 ay gibi kısa bir süre içerisinde gerçeğe döndü. Montana’da bulunan Carroll College’de NCAA macerasına başlayan Güler, ABD’de oynanan basketbolun, Türkiye’deki sistemden farklı olduğunu ifade ederken, Türkiye’de takım başarısına endeksli bir sistem olduğunu ve genç yeteneklere yeteri kadar ilgi gösterilmediğini söyledi. Carroll College’da 2 sene boyunca forma giyen milli oyuncu, Türkiye ve Avrupa’da fundamental eğitiminin erken yaşlarda verilmesine karşın, burada iyi basketbolcularla oynama fırsatı verilmediği için bunun dezavantaj olduğunu ifade ederken, ABD’de önemli oyuncularla birlikte oynama fırsatı yakalamış olmasının kişisel gelişiminde ve basketbol hayatında ciddi bir öneme sahip olduğunun altını çizdi. ABD’deki akademik başarının, sportif başarıdan daha önemli olduğunu da vurgulayan Sinan Güler, ders programına göre antrenman saatlerinin ayarlandığını söyledi.


Hem ABD’de hem de Türkiye’de basketbol oynamış ve önemli tecrübeler edinmiş olan Sinan Güler, gençlere de ışık tutacak önemli tavsiyelerde bulundu. Türk basketbolunun efsanelerinden Necati Güler’in oğlu, Beşiktaşlı Muratcan Güler’in ise kardeşi olan Sinan Güler, “ABD’ye giderek eğitim görmek, orada basketbol oynamak ve farklı bir hayatı yaşamak çok önemli, çünkü gerek fiziksel, gerekse sportif anlamda kendinizi geliştirebilmeniz için orası büyük bir olanak” diye konuştu. ABD’de spor bursu adına danışmanlık sunan şirketlerle ilerlemenin gençler adına önemine değinen 1.92 boyundaki oyun kurucu, gençlere kendilerini geliştirmeleri ve fırsat geldiğinde de bunu mutlaka değerlendirmelerini önerdi.


Anadolu Efes forması giyen ve kaptanlığa kadar yükselen 28 yaşındaki Doğuş Balbay ise, genç yaşta gösterdiği başarılar sayesinde Amerika’da eğitim almaya karar verdi ve lise eğitimini Brewster Akademisi’nde, kolej eğitimini ise Texas Üniversitesi’nde aldı. Henüz 16 yaşındayken Fenerbahçe ile A Takım antrenmanlarına çıktığını ve aynı zamanda milli takımlarda da oynayarak uluslararası turnuvalarda boy göstermiş olmasının kendisine çok önemli bir deneyim kazandırdığını ifade eden Balbay, NCAA’de daha fazla 1’e 1’e dayanan bir basketbol oynandığını ve daha fazla güç odaklı bir ligin oynandığını belirtti. ABD’deki koçların felsefesinin farklı olduğunu ve takımdaki oyuncu özelliklerine göre NBA’de oynanan setleri kopyalamaya çalıştıklarını ifade eden başarılı savunmacı, müdafaa yeteneği güçlü oyuncularla bir arada oynaması, yoğun antrenman temposu ve aldığı bireysel eğitimlerin kendisini geliştirdiğini belirtti.


ABD’deki eğitim sistemi ve sportif kariyerin bağlantılı olduğunu da vurgulayan Doğuş Balbay, sistemin çok disiplinli olduğunu, notların düşük olması halinde antrenmanlara girmeme cezası, ders notlarının düşük olması halinde de 3-4 ay maça çıkamama cezası verildiğini belirtti.


ABD’ye gitmek isteyen genç basketbolculara, bu fırsatı mutlaka değerlendirmeleri gerektiğini ifade eden milli oyuncu, ABD’de burs imkânıyla gitmenin daha rahat olduğunu ve burslu öğrencilere orada gösterilen saygının ve değerin önemine de vurgu yaptı. ABD’ye giderek orada eğitim almanın kişisel gelişimine de olumlu artıları olduğunu ifade eden 1.85 boyundaki oyuncu, orada her insanın vizyonunu genişletebileceğini ve farklı kültürlerle iç içe girmenin güzelliğinden bahsederken, ABD hayali kuran oyuncuların, gitmeden önce mutlaka gidecekleri okulu, koçları, sporcuları, okulun bulunduğu eyaleti ve okulun özellikle uluslararası öğrencilere verdiği değerin iyi araştırmaları gerektiğinin önemine değinirken, bu konuda danışmanlık veren şirketlerle ilerlenmesi gerektiğini belirterek sözlerini noktaladı.




HABERE YORUM YAZIN

DİĞER GENEL HABERLERİ
Detay Sağ 1 - 300x300 (google)
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Detay Sağ 2 erboy  - 300x250