Site En Üstü 728x90 - 970x90 (bball)

Sasa Filipovski: ''Bandırma'ya spor lisesi ve yeni salon yapılmalı''

Banvit Baş Antrenörü Sasa Filipovski, takımının hedeflerini, Türk Basketbolu hakkındaki düşüncelerini, takım organizasyonunu, lig ve Avrupa hedefleri ile Bandırma’daki yaşamını Şehir Gazetesi’ne anlattı.

Sasa Filipovski: ''Bandırma'ya spor lisesi ve yeni salon yapılmalı''

Türkiye’deki genel basketbol seviyesini nasıl buluyorsunuz?

     Türkiye’deki basketbol seviyesinin çok yüksek olduğunu söyleyebilirim. Kolaylıkla söyleyebilirim ki Türkiye şu anda Avrupa’daki en iyi lig. Baktığınızda Euroleague oynayan, Avrupa’da mücadele eden takımlar var. Avrupa’da mücadele etmeyip de haftada bir maç oynayan takımların da çok kuvvetli takımlar olduğunu söyleyebilirim. İkinci liginde Avrupa’nın en iyi ikinci ligi olduğunu söylemeliyim. Ben burada Avrupa’nın en iyi koçları ile mücadele etmekten mutluyum.
Banvit organizasyonu hakkında düşünceleriniz neler?
     Çok memnunum Banvit’te çalışmaktan. İlk başta hoşuma giden şey kime çalıştığımızın, kime hesap vereceğimizin ve görevlerin çok net belli oluşu Banvit organizasyonunda. Bunun dışında herkes takımdaki çalışanlara, profesyonellere yardımcı ve onların sadece basketbola odaklanmasını sağlayacak bütün işleri hallediyorlar. Banvit organizasyonu birbirine çok yakın aileyi andıran bir organizasyon. Birbirleri ile iletişimleri dört dörtlük olduğunu düşünüyorum.

Banvit’in takım mühendisliği konusunda sıkıntıları var mı? Mesela oyuncu kurucumuz Theodeore’un sakatlanması sonucu Gaziantep’te bir yenilgi yaşadık. 3,5 periyot falan da zorlandık.
     Baktığınız zaman bunun sebepleri var. Banvit şu an çok iyi işadamları ve profesyoneller tarafından yönetiliyor. Ellerinde olduğundan daha fazlasını harcayıp ya da baştan söz verip de tutamayan insanlar değiller. Dolayısıyla biz şu anda günün de ve saatinde paramızı alabiliyorsak, burada her istediğimiz yerine getiriliyorsa önemli olan bence bunlar. Biz şimdi böyle bir durumdayız. Tabi başka takımlar var, daha çok para harcayan, kadrosunda daha önemli oyunculara sahip olan. Fakat bizim de iyi yaptığımız işler var. Çok iyi bir organizasyonuz. Her şey iyi yapılıyor. Oyunculara verdiğimiz sözleri günü gününe yerine getiriyoruz. Yabancı kuralından dolayı altıdan fazla yabancı alamıyoruz.

Anadolu Efes, Darüşşafaka Doğuş, Fenerbahçe gibi takımlar bizim bütçelerimizin on katı yaklaşık. Biz öncelikle bu lige bu nedenle geride mi başlıyoruz?
     Baktığınızda tabi ki böyle bütçeler var. Paranın önemli olmadığını söylemek mümkün değil. Para tabi ki önemli. Fakat biz de kadroyu kurarken, aç, istekli, daha yukarılarda oynamaya hazır oyuncuları tercih ediyoruz. O oyuncular da tam bizim düşündüğümüz gibi hırslarıyla, oyuna daha çok sarılıyorlar ve biz de bu şekilde diğer takımlarla mücadele etmeye çalışıyoruz. Bu demek değil ki biz şu ana kadar ligi domine ettik. Üç tane maçı uzatmada kazandık, bir maçı son topla kazandık. Biz en iyi oyunumuzu sahaya koymaya çalışıyoruz ve başarılı olduğumuzu da söyleyebilirim. Tabi ki çok derin bir kadromuz yok. Deneyimli Türk oyuncularımız kenarda yok. Bir sakatlık ve problem yaşarsak hemen takım sistemini değiştirmemiz, ya da başka bir formül bulup bu şekilde yarışa devam etmemiz gerekiyor.

Banvit’in bu sene ki hedefleri nedir? Bu hedefler sizin hedeflerinizle örtüşüyor mu? Avrupa’da ve ligde hangi sırada kalırsak kendimizi başarılı addederiz?
 Her zaman oyuncularıma söylediğim bir şey var. Daima önümüzdeki ilk adıma bakmamız lazım. İlk adımı attıktan sonra sonraki ilk adımımız en önemli hale geliyor. Biz adım adım gidiyoruz. Diğer takımların farkındayız. Çok daha yüksek bütçeleri olduğunu, daha büyük hedefler peşinde koştuklarını, daha iyi koçlara sahip olduklarını biliyoruz, saygı duyuyoruz. İş play off’lara geldiğinde tabi ki yüksek bütçeli kadrolar daha büyük şansa sahip olacak. Bugüne kadar işimizi iyi başardığımızı düşünüyorum. Bundan sonra da adım adım giderek başaracağımızı düşünüyorum. İyi organize olmak, iyi ilişkiler içinde olmak, dürüst olmak gibi iyi yaptığımız şeyler var. Bunlarla ön planda olmaya ve bu takımlarla yarışmaya çalışacağız.


Sizi Banvit’te görev yaptığınız süre içerisinde altyapıya değer veren biri olarak mı göreceğiz yoksa yarışmacı kimliği ile mi karşımızda olacaksınız?

Burada benim bir yıllık sözleşmem var. Bu sene içinde tüm organizasyonla ilgili bir şeyler yapmak söz konusu olamaz. Biliyorum bir ikinci lig takımımız var. O takımın da bir koçu ve çok iyi oyuncuları var. Oradaki insanların da düşüncesi var. Ben şu an kendi takımımla ilgileniyorum. Bir yıl içinde bu şekilde değişiklikler yapmanız ve gençleri Banvit organizasyonu içine sokmanız çok kolay değil. Bundan sonrası içinde benim de tabi ki fikirlerim olacak. Banvit gençlere çok ciddi bir yatırım yapıyor. Burada gençlerin önünü açmak için her şey yapılıyor ve sadece basketbol tarafından değil. Sosyal ve hayat olarak bakarsanız, burada yatırım yapılan gençler dışarıda kötü alışkanlıklardan uzak duruyorlar. Bu da çok önemli bir şey. Buradan çıkan genç basketbolcu da olabilir, antrenör de olabilir, gazeteci de olabilir ya da önemli bir işadamı olup basketbola sponsor da olabilir. Ben konuya bu açıdan bakıyorum ve gençler için yapılan yatırımları doğru buluyorum.

Son olarak Bandırma’daki yaşamınız nasıl? Mutlu musunuz? Huzurlu musunuz? 
Genel olarak Bandırma’daki insanlardan, seyircimizden çok mutlu olduğumu söylemeliyim. Burada bir defa çok önemli bir atmosfer oluşturuyorlar. Bu salon rakipler için çok zor bir salon. Çünkü her daim dolu bir salona ve çok ciddi bir baskı altında oynamak zorunda kalıyorlar. Bu bizim için çok büyük avantaj. Onun dışında Bandırma küçük ve herşeyi bulabileceğiniz bir yer. Canınız sıkıldığında denizin kenarında yürüyebileceğiniz bir yer. Bankada işiniz olduğunda 10 dakikada halledebileceğiniz bir yer. Trafiğin olmaması çok büyük avantaj. Bandırma’da yaşamaktan çok memnunum, mutluyum. Nerede yaşamaktan mutluysanız orası sizin evinizdir. O nedenle Bandırma’da yaşamaktan mutluyum ve burası benim evim. İnsanlar her zaman size yardımcı olmaya destek vermeye çalışıyorlar. Tek zor yani seyahatlerimiz. Maçlardan dönerken feribotların çalışıp çalışmaması, onun haricinde karayolundan dönüşlerimiz bize zorluk çıkartıyor. Zorluk olarak sadece bunu söyleyebilirim.

Son olarak söylemek istediğiniz bir şey var mı?
Son olarak buradan size teşekkür etmek istiyorum. Burada çalışmaktan minnettarım. Bandırma’da gençlere çok büyük yatırım yapılıyor ama bariz olarak Bandırma’nın kısa süre içerisinde yeni bir kapalı spor salonuna ihtiyacı var. Ben bu salona en kısa zamanda Bandırma’nın kavuşacağını ümit ediyorum. Yeni salonla birlikte buradaki şartlar gençler için daha iyi olacak. Salonumuz 05:30’da açılıyor çoğu günler gece 24:00’e kadar kapanmıyor. Fedakarca bir çalışma var. Yeni bir salon olduğunda belki, Banvit ve Kırmızı dışındaki takımlar da normal saatlerde antrenmanlarını yapabilecekler. Şu anda burada Türkiye’nin bir çok tarafından gelen genç, küçük oyuncular var. Eğitim yönünden de yapılması gerekenler var. Bence Bandırma’da bir spor okulunun bir spor lisesinin varlığı şartların değiştirilmesi ve düzenlenmesi bakımından faydalı olacaktır. Bunlar düzeltilirse daha iyi olacağını düşünüyorum. Ama en önemlisi yeni bir kapalı spor salonu. Çünkü buraya gelen insanlar da daha iyi şartlarda maç seyretmeyi ve takımlar da daha iyi şartlarda antrenman yapmayı hak ediyorlar.

Röportaj:Cemal Vural Atabey




HABERE YORUM YAZIN

DİĞER BASKETBOL SÜPER LİGİ HABERLERİ
Detay Sağ 1 - 300x300 (google)
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Detay Sağ 2 erboy  - 300x250