Site En Üstü 728x90 - 970x90 (bball)

Nihan Demirkol: Tek hedefim Milli Takım

Türkiye Kadınlar Basketbol Ligi’nde şampiyonluk parolası ile mücadele eden Ankara ekibi OGM Ormanspor’un başarılı oyuncusu Nihan Demirkol, kariyerinin en parlak sezonunu geçiriyor. Son olarak Bursa’da düzenlenen TKBL Federasyon Kupası’nda takımı ile birlikte zafere ulaşan 24 yaşındaki guard, oynadığı 3 karşılaşmada da takımını sırtlayıp, organizasyonunun En Değerli Oyuncusu (MVP) seçildi. Ordu doğumlu solak skorerin en büyük hedefi ise A Milli Kadın Basketbol Takımı formasını giyebilmek var.

Nihan Demirkol: Tek hedefim Milli Takım

B.G.D. ile geçirdiğin Bilyoner.com Kadınlar Basketbol Ligi deneyiminin ardından, bu sezon Türkiye Kadınlar Basketbol Ligi’nin Ankara temsilcisi OGM Ormanspor’da başarılı bir sezon geçiriyorsun. Kadın basketboluna uzak olan basketbol severler için kısaca kendinden bahseder misin?

28 Nisan 1992 Ordu Ünye doğumluyum. Basketbola ilkokul 2. sınıfta başladım. Profesyonel olarak ise basketbola başlamam 8. sınıftayken Ceyhan’a transfer olmamla oldu.

Genç yaşta basketbol oynamaya başladın. Bize basketbola başlama hikayenden bahseder misin? Hayalinde basketbol oynamak var mıydı?

Basketbola ilkokul yıllarında Ünye’de oynayarak başladım. O zaman birlikte çalıştığım antrenörümü çok seviyordum fakat bir trafik kazasında onu kaybettikten sonra orada kalmaya devam etmek istemedim. Bu olaydan sonra da Ceyhan’dan teklif aldım ve transferim gerçekleşti. Basketbola olan ilgim küçük yaşlarda başladı, fakat bu ilgi ilerleyen zamanlarda benim için tutku haline geldi.

“Basketbol; Kaybetsen Bile Daha İyisini Yapman İçin Sana Güç Veriyor”

2010 yılında U18 Avrupa Şampiyonasında 13.3 sayı 4.1 ribaund 2.6 asist 2.3 top çalma ortalamalarıyla başarılı bir turnuva geçirdin. Milli takımda bu yaş kategorisinde takımın öne çıkan oyuncusu olmak sahada insiyatif alma noktasında seni geliştirdi mi?

Milli takımda oynamak benim için önemli bir tecrübeydi, çok fazla şey kazandırdı bana. İnsiyatif alma konusundaki değişimimi antrenörümüz Ayhan Avcı’ya borçluyum. Verdiği güven sayesinde iyi bir turnuva geçirdim.

Türk oyuncuların 30 sayının üzerinde sayı attığını çok nadir görürüz. Henüz 20 yaşındayken Çankaya Üniversitesi Edirnespor maçında 31 sayı atmıştın fakat maçı kaybetmiştiniz. Maçtan sonra neler hissettin?

Maç öncesinde takım olarak çok konsantreydik, maçı da almayı çok istiyorduk ancak her ne kadar güzel bir maç da çıkartsak sonuç olarak kaybeden taraf olduk. Maçta 31 sayı atmama rağmen kaybetmemiz elbette beni çok üzdü ancak diğer maçlar için daha da hırslanmama neden oldu. Basketbol da tam olarak bu aslında, kaybetsen bile sana her zaman ilerlemen ve daha iyisini yapman için güç veriyor.

Basketbolu Geliştirenler Derneği ile namağlup şampiyonluk yaşadın. Bu şampiyonlukta final grubunda oynadığınız en kritik maçta Yakındoğu Üniversitesi’ne karşı 7’de 5  üçlük isabetiyle bulduğun 21 sayıyla takımının en skoreri olmuştun. Zorluk düzeyi oldukça yüksek bu maçta hiç elin titremeden bu isabet yüzdesiyle oynamayı nasıl başardın?

Bireysel oyunculardan çok takım çalışmasına endeksli bir oyun olan basketbolda, günün sonunda takımın en skoreri olmak ise tabii ki onore edici bir şeydi. Maçtan önce atacağım sayıdan çok takıma nasıl katkı vereceğimi düşünmüştüm ve iyi konsantre olmuştum. Bizim için önemli bir maçtı, ben de elimden geleni yaptım.

Çankaya Üniversitesi, Edremit Belediyesi, Basketbolu Geliştirenler Derneği ve Edirnespor gibi ligde daima başarı kovalayan hedef takımlarda forma giydin. Çok değerli antrenör ve oyuncularla aynı çatı altında bulundun. Bu zamana kadar basketboluna en çok katkı sağladığına inandığın antrenörün kimdi? Bunun yanı sıra sahada seni en iyi tamamladığına inandığın oyuncular kimler oldu?

Çankaya Üniversitesinde oynadığım sezon, Çağrı Özek gerçekten beni çok iyi motive etmiş ve bana güven vermişti. Onun sayesinde daha iyi bir sezon geçirdim. B.G.D’de oynadığım sezonda farklı tecrübeler kazandım. Çankaya Üniversitesi’nde Gülçin Cantekin’in sahada beni iyi tamamladığını düşünüyorum. Çünkü gerek saha içerisinde, gerekse saha dışında her zaman yapıcı oldu ve beni her konuda destekledi.

Aynı zamanda 3X3 Milli Takımımız ile son 2 önemli turnuvada mücadele ederek ülkemizi başarı ile temsil ettin. Ülke basketbolu için çok yeni olan bu turnuva ve organizasyonda edindiğin deneyimlerden kısaca bahsedebilir misin?

Öncelikle 3X3 hem basketbolcular hem de taraftarlar için her zaman oynadığımız maçlara göre çok farklı bir atmosfer ve deneyimdi. Benim açımdan ise turnuvadaki maçlar daha sert bir düzeyde ve yorucu geçti. Kısacası her açıdan 3X3 benim için yararlı ve değişik bir deneyim oldu.

“Türkiye’de Solak 2 Numara Oyuncu Sayısı Az, Kendimi Şanslı Hissediyorum”

Amerika’da Katie Douglas, Alana Beard gibi örnekleri mevcut olsa da, Türk kadın basketbolunda solak 2 numara bulma zor. O anlamda özel bir oyuncusun ve bu sezon %48 3lük isabeti yüzdesiyle oynuyorsun. Bu şut istikrarını neye borçlusun?

Evet gerçekten de Türkiye’de solak 2 numara pozisyonundaki oyuncu sayısı az, bu anlamda kendimi çok şanslı hissediyorum. Şut istikrarıma gelecek olursak, elbette düzenli olarak yaptığım antrenmanların yadsınamaz bir katkısı söz konusu olsa da, attığım şutları o anki maç konsantrasyonuna bağlıyorum. Çünkü yetenekli olmak, düzenli antrenman yapmak sizi bir yere kadar götürür, ancak konsantrasyonun olmazsa maça kendini veremez ve sayı atamazsın bu da sana başarısızlığı getirir.

Bursa’da düzenlenen Türkiye Kadınlar Basketbol Ligi Federasyon Kupası’nda OGM Ormanspor takımı zafere ulaştı. Sen 3 maçta da çok önemli katkılar verdin ve 2 kez MVP seçildin. Bunun yanı sıra, turnuvanın En Değerli Oyuncusu ödülünü de kucaklamayı başardın. Bireysel ve takım olarak nasıl bir turnuva geçirdiniz ve bu turnuvadaki başarınızın, sezonun geri kalan bölümüne ne şekilde sirayet edeceğini düşünüyorsun?

En başından beri takım olarak bu turnuvaya çok iyi hazırlandık ve turnuvanın bizim için iyi bir çıkış olacağını düşündük. Sonuç olarak da kazanan taraf olup, kupayı evimize götürdük. Ben her zaman takım başarısının daha önemli olduğu inancıyla basketbol oynadım, ancak sanırım bu inanç bana bireysel başarıyı da getiren yegâne unsur oldu. Lige çıkma hedefimiz için bu kupa bizi fazlasıyla motive etti, sezonun geri kalanında daha hırslı bir şekilde çalışarak mücadele edeceğiz.

OGM Ormanspor olarak son maçlarda yakaladığınız galibiyet serisinin yanında, Türkiye Kadınlar Basketbol Ligi’nde şu anda 3. sırada yer alıyorsunuz. OGM Ormanspor kadrosuna baktığımız zaman ligin açık ara en iyi kadrosu olduğunu söyleyebiliriz. Takımınızın bu sezonki hedefleri nelerdir?

Sezon başından bu zamana kadar bir takım üzücü olaylar yaşadık. Takım arkadaşım Burcu Taşbaş’ın zamansız ölümü hepimizi çok üzdü. Sonrasında takımımıza yeni oyuncular katıldı ve takımın adaptasyon sürecinde bazı maçlar kaybettik. Fakat bu kayıpları daha sonra federasyon kupasını alarak telafi ettik. Aynı zamanda bu kupayla beraber takım olarak motivasyonumuz da arttı. Hedefimiz ise şampiyon olarak Bilyoner.com Kadınlar Basketbol Ligi’ne yükselmek.

“Yaz Kampları, Sezona Bir Adım Önde ve Hazır Başlamamı Sağladı”

Geçtiğimiz yaz menajerlik şirketinin düzenlediği FlyBasketball gelişim kampında bireysel idmanlara katıldın. İçerisinde yer aldığın bu kamp, sana ve oyununa ne gibi katkılar sağladı?

Bu kamp benim açımdan çok yararlı oldu diyebilirim. Gerek güç, gerekse çabukluk kazanmam açısından çok faydalı bir kamptı. Yaptığımız antrenmanlar benim sezona bir adım önde ve hazır bir şekilde başlamama imkân sağladı. Zaten bu sezonbireysel olarak gösterdiğim performans ve elde ettiğim başarılarda bunu tesciller nitelikte oldu.

Basketbol kariyerinde Güre Belediyespor, Edirnespor, Çankaya Üniversitesi, Basketbolu Geliştirenler Derneği gibi takımların formasını terlettin ve şu anda OGM Ormanspor'un başarısı için mücadele ediyorsun. Bu takımlar arasında kariyerin boyunca unutamadığın bir maç veya anı oldu mu?

Çankaya Üniversitesi’nde forma giyerken, TKBL finallerindeki OGM Ormanspor maçı, B.G.D.’de oynadığım dönemde, Yakın Doğu Üniversitesi’ne karşı oynadığım o maç ve bu sene Federasyon Kupasında oynadığımız Bornova Beckerspor maçları kariyerim boyunca unutamadığım ve asla unutamayacağım maçlardandır.

Nihan Demirkol’un gelecek adına bireysel hedefleri nedir? Milli takım forması sana göre ne kadar uzaklıkta?

Kariyerim için olabilecek en iyi noktaya gelmek istiyorum. Milli takımda forma giymek her oyuncunun hayali olduğu gibi benim de hayalim. Kariyerim boyunca elde ettiğim başarı ve kupaların verdiği mutluluğa karşın ay yıldızlı formamızı sırtımda taşımak benim için ayrı bir tecrübe ve gururdur. Bu yüzden ben de bir gün A Milli Kadın Basketbol Takımı’mızın formasını giymek istiyorum.

Günümüzde Türk kadın basketbolu ilgi anlamında maalesef yeterli seviyede değil, fakat Federasyon kupasında gördük ki OGM Ormanspor ciddi anlamda seyirci potansiyeline sahip, sana göre bu branşa ilgiyi nasıl artırabiliriz?

Bizi gönülden severek destekleyen taraftarlarımız olduğu kadar, Ormanspor çalışanlarının da bizleri yalnız bırakmayarak maçlara gelmesi katılımı etkiliyor. Bence maçlarla ilgili ön bilgilendirmeler daha geniş kitlelere duyurulmalı ve maçlara teşvik arttırılmalı.

Elbette maçlar, kamplar, seyahatler ve antrenmanlardan pek fazla vaktin kalmıyordur ancak boş zamanlarını nasıl değerlendirmeyi tercih ediyorsun?

Sezonun yoğun temposu içerisinde fazla vaktim kalmıyor ve genelde kalan vaktimi de dinlenerek geçiriyorum. Ancak fırsat bulduğumda arkadaşlarımla vakit geçirmeyi ve sinemaya gitmeyi seviyorum.

Senin gibi başarılı bir basketbolcu olmak isteyen genç sporculara ne gibi tavsiye veya önerilerde bulunmak istersin?

Basketbol sporu, zorluklar ve engebelerle dolu uzun bir yol ve bu yüzden iyi bir oyuncu olmak isteyen herkes, karşısına çıkan tüm zorluklara aldırmadan azim ve hırsla çalışmaya devam etmelidir. Çünkü karşılarına çıkan her zorluk, onları başarıya götüren mihenk taşlarını oluşturacaktır.




HABERE YORUM YAZIN

DİĞER TÜRKİYE KADINLAR BASKETBOL LİGİ HABERLERİ
Detay Sağ 1 - 300x300 (google)
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Detay Sağ 2 erboy  - 300x250