Site En Üstü 728x90 - 970x90 (bball)

Kübra Erat: EuroLeague’in değişmez oyuncusu olmak istiyorum

Geçen sezon kiralık olarak formasını giydiği TKBL ekiplerinden Osmaniye Gençlik ile hem Federasyon Kupası hem de TKBL şampiyonluğu yaşayarak altın bir sezonu geride bırakan Kübra Erat, bu sezon Bilyoner.com Kadınlar Basketbol Ligi takımlarından Adana ASKİ forması ile adından sıkça söz ettiriyor. 1995 doğumlu genç oyun kurucunun en büyük hedefi A Milli Kadın Basketbol Takımımızın formasını düzenli olarak sırtına geçirebilmek ve iyi bir EuroLeague oyuncusu olmak.

Kübra Erat: EuroLeague’in değişmez oyuncusu olmak istiyorum

Okul takımına girmenle ilgili ilginç bir basketbola başlama hikâyen var. Onu bir de senden dinleyebilir miyiz, basketbola nasıl başladın?

Evet, basketbola başlama hikâyem biraz garip oldu. İlkokulda teneffüslerde okulun bahçesinde arkadaşlarım basketbol oynarlardı. Ben de sürekli onları izlerdim. Ailemde de daha önce kız kardeşim basketbol oynamıştı. Ben de basketbol oynamak istedim ve beden eğitimi öğretmeninin yanına giderek basketbol oynamak istediğimi anlattım. Bana veli izin kağıdı verdi, imzalatıp kendisine geri getirmemi istedi. Hocamdan aldığım izin kağıdını 14 kere kaybettim. Sonunda dayanamayan Sıddık hoca evime gelip kendi imzalatmıştı. 2 sene sonunda kolejden teklif geldi, okul değişikliği yaptım. Taner hocayla şampiyon olduk. Başlama hikâyem böyle.

 

2 sezon önce, TKBL’nin 8’li finallerinde Mersin Kurtuluş formasıyla şans buldun. Henüz 20 yaşında genç bir oyuncu olmana rağmen Bakospor maçında: 20 sayı, 10 asist, 10 ribaundluk triple-double performansın herkesin dikkatini çekerken 1 gün sonra Çankaya maçında: 15 sayı, 10 asist, 8 ribaund, 4 top çalma ile oynayarak bir önceki günkü performansının tesadüf olmadığını gösterdin. 8’li final grubunda takımının aldığı 2 galibiyetinde öne çıkan bu performanslar saha içinde inisiyatif alma noktasında seni geliştirdi mi?

Kariyerimin henüz başında Türkiye Kadınlar Basketbol Ligi 8’li finallerinde oynamak benim için heyecan vericiydi. Yoğun bir program olacağını biliyorduk. 9 günde 7 maç yaptık. Hocam, benim bu süreçte kendimi göstermemi istedi. İnisiyatif alarak maçlarda öncü olmamı söyledi. Ben de hocamın isteklerini, oyunumla birleştirerek iyi performans ortaya koymaya çalıştım.

“Osmaniye Gençlik Yılı, Kariyerimin Altın Sezonuydu

Geçtiğimiz sezon Osmaniye Gençlik ile hem Federasyon Kupası’nda hem de TKBL’de şampiyonluk yaşadın. Kariyerindeki önemli kilometre taşlarından birisini geride bıraktın. Öncelikle elde ettiğiniz bu başarılar karşısında neler hissettin? Senin için altın bir yıl oldu diyebiliriz.

Kariyerim açısından çok güzel ve başarılı bir sezondu. Hem ligde hem de kupada şampiyonluk yaşamanın benim için tarifi imkansızdı. Kulübün hedefleri arasında bu başarılar vardı. Uzun yıllardır antrenörüm olan Mehmet Özkan ile bunu başarmak daha bir güzel oldu benim için. Hocamla şampiyonluğu hep konuşuyorduk. Bunu başardığımız için çok mutluyuz. Başarılara giden bu yolda Osmaniye Gençlik’te çok fazla şey öğrendim. Açıkçası benim için kariyerimin altın yılı oldu diyebilirim.

 

Genç bir oyuncusun daha uzun bir yolun olduğunu düşünürsek, Kübra Erat’ın kendisine koyduğu uzun vadeli hedefleri neler?

Bütün basketbolcu arkadaşlarım gibi ben de ligin önemli oyucularından biri olmak istiyorum. En büyük hedeflerimden biri A Milli Takımın formasını uzun süre boyunca başarıyla terletmek olarak belirledim kendime. Bir diğer hedefim ise EuroLeague’de düzenli oynayan bir takımın guard oyuncusu olmak istiyorum.

“Süre Aldıkça Özgüvenim Arttı”

Geçen sene kiralık olarak Osmaniye Gençlik’te kiralık olarak forma giydikten sonra, takımın Adana ASKİ’ye geri döndün ve takımınla birlikte sezon öncesi birçok turnuvada boy gösterdiniz. Adana ASKİ adına turnuvalarda öne çıkan isim ise sosyal medya ve köşe yazılarından anladığımız kadarıyla “Kübra Erat” oldu. Kübra Erat’ın bu sezonun diğer sezonlarından daha çok ses getirmesinin sebebi ne? Yakaladığın bu özel çıkışı nasıl değerlendiriyorsun?

Geçen sezon kariyerim için iyi bir yıldı. Çok fazla tecrübe edindim ve bu tecrübeleri oynama istikrarına çevirdim. Hocamız da bana inandığı için süre verdi. Elimden gelenin en iyisini yaparak aldığım süre boyunca maksimum fayda ile oynamaya çalıştım. Süre alıp, oynadıkça özgüvenim arttı. Yakaladığım çıkışın ana kaynağını kazandığım özgüven olarak görüyorum.

“Yaz Dönemi Kampları Benim İçin Çok Önemliydi”

Yaz dönemini de boş geçirmedin ve gerek bireysel olarak çalıştın gerekse de menajerlik şirketinin düzenlediği çeşitli gelişim kamplarına katıldın. İçerisinde yer aldığın bu kampların sana ve oyununa ne gibi artı değer yarattığını düşünüyorsun?

Bağlı olduğum menajerlik şirketi olan FlyBasketball’un böylesine değerli bir çalışma yapması biz sporcular için son derece önemliydi. Düzenlenen bu kamplar hem yaz dönemini çalışarak geçirmemizi hem de kendimizi geliştirmemize yardımcı oluyor. Kamp döneminde öğrendiklerimizi sezon içerisinde sahaya yansıtabiliyoruz. Bizlere bu imkanı sağladığı için menajerlik şirketime bir kez daha teşekkür ediyorum.

 

Ligimizde triple-double çok görmeyiz. Görsek bile genellikle yabancı oyuncular tarafından yapıldığına şahit oluyoruz. Ama geçen sene TKBL’de Osmaniye Gençlik - Bakospor maçında 12 sayı, 10 asist, 10 top çalma ile triple-double yaptın. Ama işin ilginç yanı 8’de ribaund kaydettin. Yani 2 ribaundla basketbolda çok nadir gördüğümüz quadruple-double yapmayı kaçırdın diyebiliriz ve üstelik o maçta 31 dakika süre almıştın. O maçı hatırlıyor musun? Neler hissetmiştin? Bu performansının farkında mıydın, yoksa bu durumu maç sonunda mı fark ettin?

Evet, ligimizde bu tip istatistikler kolay kolay yapılmıyor. Böylesine güzel bir istatistiği yakalamak benim için onur verici bir durum. Maç içerisinde pek istatistiklere dikkat etmiyorum. Bütün konsantremi maça veriyorum. Maç sonunda 2 ribaund ile quadruple-double istatistiğini kaçırdığımı gördüm. Antrenörlerim ve benim için üzücü bir durumdu, quadruple-double yapıp tarihe geçmek isterdim.

 

İlerleyen yıllarda Kübra Erat’tan quadruple-double görür müyüz peki? Yoksa istatistikten öte daha çok oyununa mı odaklısın?

Her zaman takım odaklı oynayan bir oyuncu oldum. Sahada yaptığım istatistikten daha çok takımın maçı kazanması çok daha önemlidir. İlerleyen yıllarda yeniden quadruple-double yapabilirim. Kendimde bu potansiyeli görüyorum. Daha fazla ve özverili çalışarak umarım bunu başarabilirim.

 

Hücumda takımına gerek skor gerek asist olarak katkı veriyorsun fakat savunmaya getirdiğin enerji de ortada. Kübra Erat’ın sahada önceliği hücum mu yoksa savunma mı?

Benim önceliğim daima savunma olmuştur. Basketbola başladığım günden beri savunma pozisyonunda görev aldım. Yüksek enerjide savunma yapmaya çalışıyorum ama hücumda basketbolun olmazsa olmazı. Sonuçta skor yapmadan maç kazanılmıyor elimden geldiğinde de hücuma katkı vermeye çalışıyorum. Aslında ne savunma ne hücum ikisi içinde net bir şey diyemiyorum tıpkı anne-baba gibi.

 

“Adana ASKİ Olarak Ligi Üst Sıralarda Bitirmeyi Hedefliyoruz”

Adana ASKİ’nin yenilenen bu kadrosuyla bu sezon kendinize koymuş olduğunuz hedefler var mı, varsa neler?

Adana ASKİ olarak ligi üst sıralarda bitirmeyi hedefliyoruz. Takım arkadaşlarım ve teknik ekibimizle birlikte özverili çalışarak play-off oynamak istiyoruz. Bu sene takım olarak belirlediğimiz hedef bu. Ligde çok kaliteli takımların olduğunun farkındayız ama biz de kendimize güveniyoruz. Takım olarak play-off hedefine odaklanmış durumdayız.

 

Takımın Adana ASKİ’de WNBA’den tanıdığımız Alex Bentley ve Alysha Clark gibi çok enerjik oyuncular var. Öncelikle bu oyuncuların takıma kattığı hava nasıl? Bir de özellikle Alex Bentley, WNBA takımı Connecticut Sun’ın lider konumundaki oyuncusu olmasının getirdiği bir alışkanlıkla çok şut kullanan bir oyuncu. Bu enerjiklik ve alışkanlıkları bir arada düşünürsek, takım arkadaşlarınla uyumu yakalamak senin için zor oluyor mu?

Alex Bentley ve Alysha Clark gibi önemli ve kaliteli oyuncularla çalıştığım için mutluyum. Böylesine önemli oyuncularla oynayınca sizde sürekli bir şeyler öğreniyorsunuz. Alex Bentley lider ruhlu bir oyuncu takıma çok ciddi katkılar veriyor. Kendisiyle takım arkadaşı olmaktan oldukça mutluyum.

 

Adana ASKİ bu sezon Avrupa’da yer almıyor ve diğer takımlara göre daha çok olabiliyor. Sezon içerisinde bu boş vakitlerini ne şekilde değerlendiriyorsun?

Antrenman dışında kalan vakitlerimde, yine kendimi geliştirmek üzerine çalışmalar yapıyorum. Özel çalışmalar ve antrenmanlar yapıyorum. Zinde kalabilmek adına pilatese gidiyorum. Antrenman sahasını boş buldukça şut çalışması yapmak için sahaya gidiyorum.

“Sorumluluk Almak Beni Çok Mutlu Ediyor”

Bu sezon ligin ilk 12 haftasında çift haneli skor ürettiğin 5 maçta Adana ASKİ 4 kez galip geldi. Özellikle Beşiktaş maçındaki oyunun büyük alkış topladı. Genç bir oyuncu olmana rağmen sahadaki performansının takımı bu denli etkilemesi üzerinde bir baskı yaratıyor mu?

Her oyuncu gibi katkı yapmak zorunda olduğumu biliyorum. Maç içerisinde yapacağım katkıların takımın kazanmasına yardımcı olacağının farkındayım. Bu doğrultuda hocamdan aldığım direktiflerin ışığında elimden geleni yapmaya özen gösteriyorum. Ayrıca süre alıp, skora katkı yapmak, sorumluluk almak ve sonunda da maç kazandırıyorsa bu durum beni çok mutlu ediyor.

 

Çok hırslı bir oyuncusun ve sahadayken maça tamamen odaklandığın dışarıdan da belli oluyor. Peki sana göre sahada güçlü yönlerin ve geliştirmen gerektiğini düşündüğün özelliklerin neler?

Güçlü yönlerimin yorumunu ve takdirini basketbol severlere bırakıyorum. Kendimde eksik gördüğüm yönlerim var. Savunma devamlılığım ve sertliğimi gerekiyor. Ayrıca daha atletik ve çabuk olacak şekilde çalışmalar yapmalıyım. Eksik gördüğüm yanlarımdan bir diğeri ise şutum diyebilirim. Şutumu geliştirmem gerektiğini biliyorum. Ayrıca stop şut çalışmaları yapmalıyım. Kendimde görmüş olduğum eksiklikler bunlar ve geliştirmek adına antrenmanlar ve sonrasında gerekli çalışmaları yapıyorum.

“Hayatını Erken Tüketme”

2015’te U20 Avrupa Şampiyonası’nda grup aşamasında ortalama 8 dakika süre aldığın 3 maçta milli takımız hiç galip gelemedi. Turnuvanın devamında oynanan 6 maçta 20 dakika üzerinde süre aldın ve milli takımımız bu 6 maçın 5’ini kazandı. A Milli Takım bazında hedeflerin nelerdir?

U20 seviyesi milli takımlar bazında benim ilk deneyiyim oldu. Çok heyecanlı geçen bir dönemde aldığım süre boyuncu elimden geleni yapmaya çalıştım. Aldığım süreler uzadıkça milli takıma daha çok katkı vererek galibiyetlere yardımcı oldum. Milli takımlarda uzun vadeli süreler almak ve ülkemize şampiyonluklar yaşatabilmek benim en büyük isteklerimden ve hedeflerimden biridir.

 

Genç bir oyuncu olarak bugüne kadarki duyduğun en iyi tavsiye neydi?

Basketbol oynamaya başladığımdan beri birçok öğüt ve tavsiye aldım. Fakat bir tanesinin yeri bende çok ayrıdır. Çok sevdiğim değerli bir büyüğümün söylediği ‘’Hayatını Erken Tüketme’’ sözü beni çok etkilemiştir.Bu sözün doğrultusunda hayatıma devam etmeye çalışıyorum.

 

Birçok takımda forma giyme şansın oldu. Birlikte oynamaktan keyif aldığın, birbirinizi tamamladığınızı düşündüğün birkaç oyuncu ismi verebilir misin?

Evet, birçok takımda forma giyme şansım oldu ve forma giydiğim bu takımlarda birçok iyi oyuncu ile birlikte sahada yer aldım. Ezgi Manlacı, uzun zamandır birlikte oynama fırsatı bulduğum ve birbirimizi tamamladığımızı düşündüğüm arkadaşım. Ezgi ile oynamak kolay ve keyifli geliyor bana. Ayrıca geçen sene Osmaniye Gençlik’te 2 şampiyonluk yaşadığım Mehtap Karabilecen ve Ziomara Morrison oynarken keyif aldığım oyuncular arasında yer alıyor.

 

Kübra Erat aldığı sürelerle ve takımına yaptığı katkılarla genç olmasına rağmen adından söz ettiren bir oyuncu, peki Kübra Erat’ın kendinden genç, Süper Lig seviyesinde oynamayı hedefleyen genç sporculara bir tavsiyesi, önerisi var mı?

Aslında ben de daha çok yolun başındayım ve önümde basketbol oynayacak çok uzun yıllarım var. Benim basketbola yeni başlayan genç arkadaşlarıma en önemli tavsiyem durmaksızın çok çalışmak ve kişisel antrenmanlar ile birlikte kendilerini geliştirmeleridir. Kendilerinde eksik gördüğü konuların üzerine gitmelerine öneriyorum.

 

Kitap okumayı çok sevdiğini biliyoruz. Genellikle ne tür kitaplar okuyorsun? Okuduğun kitapların peki hayatına, performansına etkisi/katkısı oluyor mu?

Evet, kitap okumayı çok seviyorum. Düzenli olarak kitap okumak hobilerim arasında yer almaktadır. Genellikle kişisel gelişim kitapları okuyorum. Kişisel gelişim kitapları benim daha olgun ve mantıklı düşünmem konusunda bana katkı sağlıyor. Bu tür kitaplardan öğrendiğim bilgi ve birikimleri sahaya da yansıtıyorum. Kişisel gelişim kitaplarının yanı sıra, polisiye romanlar okumaktan da keyif alıyorum.




HABERE YORUM YAZIN

DİĞER KADINLAR BASKETBOL SÜPER LİGİ HABERLERİ
Detay Sağ 1 - 300x300 (google)
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Detay Sağ 2 erboy  - 300x250