Site En Üstü 728x90 - 970x90 (bball)

12-11-2018 GENEL

''Euroleague’in Haksız Müdahaleleri, Milli Takım Organizasyonlarının Düzenlenmesini Zorlaştırıyor''

Olimpiyat Komitesi (IOC) başkanı Thomas Bach, İspanya’nın Marbella kentinde gerçekleşen Avrupa Olimpiyat Komiteleri’nin (EOC) 47’nci Genel Kurulu’nun açılışında Avrupa spor modeli hakkında uyarılarda bulunarak, “Tehdit demek istemiyorum ama Avrupa spor modeli baskı altında” dedi. Uluslararası Basketbol Federasyonu (FIBA) ile Euroleague arasındaki anlaşmazlığa değinen Bach, Euroleague’in haksız müdahalelerinin Milli Takım organizasyonlarının düzenlenmesini zorlaştırdığını da belirtti. Genel Kurulda EOC Yönetim Kurulu Üyesi olan Hasan Arat da yer aldı.

''Euroleague’in Haksız Müdahaleleri, Milli Takım Organizasyonlarının Düzenlenmesini Zorlaştırıyor''

SportCal internet sitesinin yayın yönetmeni Callum Murray’in haberine göre; IOC başkanı Thomas Bach, İspanya’nın Marbella kentinde gerçekleşen EOC’nin 47’nci Genel Kurulu’nun açılışında Avrupa spor modeli hakkında uyarılarda bulunarak, “Tehdit demek istemiyorum ama Avrupa spor modeli baskı altında” dedi. FIBA ile Euroleague arasındaki anlaşmazlığa değinen Bach, Euroleague’in haksız müdahalelerinin Milli Takım organizasyonlarının düzenlenmesini zorlaştırdığını da belirtti. Genel Kurulda EOC Yönetim Kurulu Üyesi olan Hasan Arat da yer aldı.

Euroleague’in Haksız Müdahaleleri, Milli Takım Organizasyonlarının Düzenlenmesini Zorlaştırıyor

Thomas Bach, Avrupa’nın ulusal Olimpiyat komitelerinin delegelerine hitaben yaptığı konuşmada ise şunları söyledi: “Sporda spor ve rekabetin salt pazar yaklaşımıyla ele alındığını görebilirsiniz; spora gündelik hayatta herhangi bir eşya muamelesi yapılmakta Bu durum birçok spor organizasyonu için sorun olmaktadır. Bunu farklı profesyonel liglerde görüyorsunuz: Örneğin, Euroleague’in Avrupa basketbolunun çalışmalarına haksız şekilde girme biçimi, milli takım organizasyonlarını ayarlamayı  neredeyse imkansız hale getiriyor. Bu örneklerden daha fazlası var. Bunu gerçekten savunmaya başlamak zorundayız, Avrupa spor modelimiz, sadece kendi çıkarlarımız için değil, toplumun yararına. Spor yaparak para kazanma fikrini bulan ticari bir şirkete, tesis ve antrenörler sağlayarak ve onların sizin yetiştirdiğiniz sporcuları kendi organizasyonlarına davet etmesine izin vermemeliyiz. Sadece ticari menfaatlerin işi devralmasına ve yetkililerin sizleri ticari ilgi odaklı organizasyonlar ile aynı seviyeye koymasına izin veremezsiniz.”

 

Bazı Hükümetler ve AB, Bir Organizasyonun Değerinin Para Üzerinden Belirlendiği Yönünde Bir Eğilimde

Avrupa'daki profesyonel basketbol liglerini örnek gösteren Thomas Bach, sporun uluslararası yönetim organı olan FIBA ile ticari bir şirket olan Euroleague arasındaki uzun süredir devam eden anlaşmazlığa dikkat çekti. Thomas Bach’ın konuşmasının temasını ise “bazı hükümetlerin ve Avrupa Birliği'nin, bir spor organizasyonun değerinin topluma olan katkısı ile değil, ancak para ve piyasalar üzerinden belirlendiği yönünde bir eğilimde olması” oluşturdu.

 

FIBA ve Euroleague, birçok konu üzerinde anlaşma sağlayamamış, bu konuların en önemlisi ise Euroleague’in FIBA takvimi ile çakışan bir takvimi sonradan yayınlaması üzerine bazı önemli oyuncuların Milli Takım maçlarına katılamaması olmuştu.

 

Tamamen Piyasaya Dayalı Yaklaşım, Sporun Topluma Olan Sosyal Katkısını Yok Sayıyor

Bach, “Avrupa spor modeli” olarak adlandırdığı modeli göz ardı etmenin, Avrupa'da sporun “ciddi sorunlara girdiği” anlamına geldiği konusunda uyarıda bulundu. Özellikle Avrupa Komisyonu'na yönelik konuştuğu düşünülen Bach, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu tamamen piyasaya dayalı yaklaşım, Avrupa'nın her yerinde sporun topluma olan sosyal katkısını yok sayıyor. Bunu, gönülülere ve sosyal katılıma dayanan spor organizasyonlarıyla, sadece pastanın üstündeki meyveleri toplamak isteyen herhangi bir ticari organizasyonun aynı konuma koyulduğunu anlayınca görebilirsiniz.”




Etiketler :
HABERE YORUM YAZIN

DİĞER GENEL HABERLERİ
Detay Sağ 1 - 300x300 (google)
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Detay Sağ 2 erboy  - 300x250