Site En Üstü 728x90 - 970x90 (bball)

Selçuk Ernak: Türk oyuncuların en ön planda olduğu takımlardan biriydik

TBL şampiyonu Astra Group Sakarya Büyükşehir Belediyespor’un Başantrenörü Selçuk Ernak, Türk oyuncuların performans ve özverileri ile hedefe ulaştıklarını dile getirdi.

Selçuk Ernak: Türk oyuncuların en ön planda olduğu takımlardan biriydik

-Emin adımlarla şampiyonluğa ilerlediniz. Final grubundan söz ederek başlayalım isterim. Hiç sıkıntıya düştüğünüz oldu mu o etapta?

Selçuk Ernak: Evet, zorlandığımız yerler oldu. Bu yalnız bizim basketbol alışkanlıklarımızla ya da sahaya yansıtmak istediğimiz fikirler ile alakalı da değildi. İlk üç maçı kazandıktan sonra ciddi bir sakatlık problemine girdik. Nesine.com Eskişehir Basket maçında Kerem Gönlüm’ün parmağı kırıldı. Kaldı ki zaten ayak parmaklarından biri çatlaktı ve dirseğinde de dikiş vardı. Can Akın ve Lazeric Jones’un ciddi diz sakatlıkları oldu. Yiğitcan Turna şiş bir ayakla oynuyordu. Bunlar bizi gerçekten çok zorladı. En azından ben, antrenör olarak, şimdi galiba karşılaşabileceğimiz en zor ve tatsız senaryoyla karşılaşıyoruz diye düşündüm ama öyle olmadı… Ben yirmi beş senedir antrenörlük yapıyorum, bu kadar fedakâr ve karakterli bir oyuncu grubu hiç görmedim.

“Türk Telekom Serisi Bizi Final Grubuna Çok İyi Hazırladı”

-En önemli dönemeç hangisiydi peki takımınız adına şampiyonluk yolunda? Play off çeyrek finallerindeki Türk Telekom maçları diyebilir miyiz?


Selçuk Ernak: Biz bunu kendi aramızda da çok konuşuyoruz. Normal sezonu lider olarak bitirdik. Averaj ile sekizinci bitiren Türk Telekom ile eşleştik. Sezon içinde de gördüğümüz kadarı ile bizim için çok ters, çok zor bir rakiplerdi. Hepimiz o serinin bizi final grubuna çok iyi hazırladığını düşünüyoruz. Hem sertlik açısından, hem sahadaki basketbol değişkenliği ve karşılıklı hamleler geliştirmek açısından iyi hazırlandık o seride. Dolayısı ile oradakine benzer hamleleri bize final grubunda yapmaya kalktıkları zaman biz hep hazırdık. 

-Siz bir Süper Lig antrenörü olarak TBL’de zorlandınız mı? Neticede farklı dinamiklerle karşı karşıya kaldınız…

Selçuk Ernak: Doğru, birbirinden çok başka iki ligden bahsediyoruz… TBL, son yıllarda değerini ne kadar arttırmış olsa da Süper Lig ile karşılaştırılınca gözden uzak bir lig… Kendi iç dinamiklerini oturtmuş bu ligde aşina olmadığımız bir düzen vardı. Burayı anlamak ve burada başarılı olmak kolay değildi. Takımımızdaki birçok oyuncu için de bu geçerli. Kariyerlerinin uzun zamanlarını Süper Lig’de geçirmiş oyunculardan söz ediyoruz… Yine de benden daha tecrübelilerdi tabii… Bana çok yardım ettiler sağolsunlar. Gerçekten zor bir mücadele ortamı var. Bu arada yaygın olarak konuşulduğu gibi TBL’nin Süper Lig’den daha sert olduğunu da düşünmüyorum. Süper Lig’deki oyuncuların fiziksel yapıları ve oranın temposu bana daha sert geliyor. TBL’nin ise kendi içinde bir kurallar silsilesi olduğu gibi burada bir kuralsızlık da hâkim. Bilmeyen büyük sıkıntı çeker. 

“Yabancı Oyuncularımız Düzenimize Adapte Olmak için Büyük Gayret Gösterdiler”

-Yabancı oyuncuların da kilit rollerde olduğu bir düzen var. Siz de yabancı oyuncularınızdan güzel yardım aldınız diye düşünüyorum… 

Selçuk Ernak: TBL’de çoğu takımın kalbini iki yabancı oyuncusu oluşturuyor. Ben sana şöyle katılmıyorum; bizim takımımız yabancılarından en az verim alan, Türk oyuncuların en ön planda olduğu takımlardan biriydi. Ben takıma geldiğim ilk gün yabancılarımız ile alakalı memnuniyetsizliklerim oldu. Benim oyun tarzıma uzak geldiler açıkçası… Öbür yandan iyi sporcular ve iyi insanlar olduklarının da altını çizmek isterim. Bizim istediğimiz düzene adapte olmak için büyük gayret gösterdiler ve büyük katkı verdikleri noktalar oldu. Yine de başka takımlardaki gibi uzun yabancımız 20 sayı 10 ribaunt, kısa yabancımız 25 sayı 6 ribaunt kaydediyor gibi bir matematiğimiz olmadı. Bizim takımımızda Hakan Yapar, Kerem Gönlüm ya da Can Akın en skorer oyuncular oldular. Finallerde Kerem Özkan, Yiğitcan Turna çok büyük katkılar verdiler…  Herkes rolünü kabul etti, hiç kimse durumundan rahatsız olmadı. Her oyuncumuz büyük fedakârlık gösterdi. Bu sebeple yabancılardan alacağımız katkıya da çok ihtiyacımız kalmadı. 

“Yabancıların Türk Oyunculara Destek Olduğu Bir Düzen Geliştirdik”

-TBL’nin en tecrübeli oyuncularından bazıları da sizin takımınızda. Bu noktada yabancılarınızın, Türk oyuncularınıza verdiği destek noktasında onlardan istediğiniz verimi aldığınızı söyleyebiliriz o halde… 


Selçuk Ernak: Evet, buna katılırım. Ben takıma geldikten sonrasını aktaracak olursam, yabancıların Türk oyuncularımıza yardımcı rolde olacakları bir sistem geliştirdik. Play off sürerken yabancı tercihimizi de değiştirdik. Uzun oyuncumuz ve skorer guardımız ile oynuyorduk; ama Yiğitcan Turna’nın sakatlığında yabancı point guardımızı monte ettik kadroya. İyi de oldu, önemli katkı aldık ondan. 

“Yeni Salon Projemiz için Hazırlıklar Başladı” 

-Süper Lig için çalışmalara başladığınızı da öğrendik. Önümüzdeki sezon için neler var aklınızda?


Selçuk Ernak: Köklü bir Süper Lig kulübü olmak için birçok parametrenin bir araya gelmesi lazım. Seyircinizin olması, şehrin size sahip çıkması gerekiyor... Kuvvetli bir finansal yapı kurmanız şart. İnandığınız ve uzun vadeli planlar yaptığınız bir teknik ekiple hareket etmelisiniz. Takımla kendini özdeşleştiren oyuncular ile bir arada olmanız, onları altyapıyla da desteklemeniz gerekiyor. Tabii bir salonunuz, bir eviniz olmazsa olmaz… Sevgili Başkanımız Zeki Toçoğlu’nun zaten bize bir sözü vardı. Daha önceden projelendirdikleri bir tesisi, Süper Lig’e yükseldiğimiz gibi hayata geçirmek üzere çalışmaya başlayacaklardı ve başladılar da. Sakarya’da bir tane daha salon var, o salonu da kullanılır hale getirme projemiz var çünkü kendi tesisimiz ile alakalı olarak inşaat süresi olsun, oranın son haline gelmesi olsun mutlaka biraz süre alacaktır. Bunlar dışında, ben antrenör olarak her zaman dersimi erken çalışırım. Ekip olarak Süper Lig’ e çıktığımız zaman neler yapabileceğimizi bir süredir düşünüyorduk... İnşallah önümüzdeki günlerde yönetim ile bir araya gelip hareket kabiliyetimizin ne büyüklükte olduğunu göreceğiz. Ona göre de güzel bir takım oluşturacağız…

Röportaj: Şansın Tokyay
Fotoğraf: Fehmi Özgüler




HABERE YORUM YAZIN

DİĞER TÜRKİYE BASKETBOL LİGİ HABERLERİ
Detay Sağ 1 - 300x300 (google)
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Detay Sağ 2 erboy  - 300x250