Site En Üstü 728x90 - 970x90 (bball)

Aydın Uğuz: Biz hem Türkiye’yi hem de Kıbrıs’ı temsil ediyoruz

Girne Üniversitesi başantrenörü Aydın Uğuz, üç hafta önce devraldığı takımı ve beraber geçirdikleri zamanı tbf.org.tr için değerlendirdi.

Aydın Uğuz: Biz hem Türkiye’yi hem de Kıbrıs’ı temsil ediyoruz

-Girne Üniversitesi’ni devre arasında çalıştırmaya başladınız. Nasıl oldu bu yeni sayfanın açılması ve o zamandan bu yana geçen haftalar?

Aydın Uğuz: Biz hem Türkiye’yi hem de Kıbrıs’ı temsil ediyoruz. Omuzlarımızda ağır bir yük var. Girne Üniversitesi hem tesisleri hem de sahip olduğu imkânları ile çok üst seviyede bir kulüp. Takıma geldiğim ilk hafta Osmaniye’ye kaybettik. O gün Cappie’nin bir sakatlığı vardı ve henüz hazır değildi. Ayrıca maçın ikinci periyodunda Marıca Gajic sakatlandı, kendisini bir daha oynatamadık. Tabii bunlar bahane değil ama performansımızı etkiliyor, neticede ikisi de ilk beş oyuncumuz. O mücadelenin ardından MBK Doğuş’a karşı geriden gelerek kazandık. İlk devredeki maç bizi dört sayıyla yenmişlerdi, altı sayıyla kazandığımız için onlara karşı üstünlüğünü de elde ettik. Biz her maçta galibiyet istiyoruz. Oyunculara da şöyle söyledim; biz her maçı kazanabiliriz ve kötü oynarsak her maçı da kaybedebiliriz. 

“Savunma Ribaundlarında Yaşadığımız Problemi Hep Beraber Çözeceğiz”

-Sezon arasında bir takım devralmak mutlaka zordur. Nasıl özellikleri olan bir ekiple karşılaştınız ve siz bu özelliklere nasıl dâhil oldunuz?


Aydın Uğuz: Geçen sene BGD’yi de devre arasında çalıştırmaya başlamıştım. Gerçi o, bu senekinden iki hafta kadar daha erkendi ve iki hafta da önemli bir zaman. Girne Üniversitesi çok iyi oyunculara sahip. Ben bir takım kursam, hepsini tek tek ekibime alırım. Öbür yandan beş numara sıkıntımız var, dört numaralarla oynuyoruz. Gerçi o da bir avantaj. Rakibin düzenini bozuyoruz çünkü dört numaralarımız şutör oyuncular. En büyük problemi ise savunma ribaundlarında yaşıyoruz. Bu noktada tüm oyuncularımızın yardımı gerekiyor; beş kişi de ribaunda konsantre olacak…

“Kadın Basketbolunda Teknik ve Taktik Yönde İlerleme Olmasından Yanayım”

-Bilyoner.com KBL’deki mücadele ortamını nasıl analiz edersiniz?


Aydın Uğuz: Çok değerli bir lig. Hem oyuncuları hem antrenörleriyle üst düzeyde ve Federasyonumuz da ligimize büyük ilgi gösteriyor. Yine de ben, basketbolun birazcık daha sisteme yönelik oynanmasından yanayım. Belki benim tarzım bu olduğu için içimden böyle geliyor… Her antrenörün veya her kulübün tarzı farklıdır… Basketbolun teknik ve taktik kısmının daha üst seviyeye çıkmasını istiyorum. Mesela erkeklerde bunu çok ileri seviyeye taşıdık. Kadınlarda da bu daha iyi olabilir. Geçmişe göre çok daha iyi durumda olduğumuzu da söylemem gerekiyor, inşallah daha büyük ilerleme de olacak…

-Önemli oyuncuların olduğu bir kadroyu devraldınız. İlk haftanızda Cappie’nin sakatlığının sizi etkilediğinden bahsetmiştiniz, oradan yola çıkarak böyle yıldız isimler ve kendi oyun özellikleri oturmuş tecrübeli oyuncular ile çalışmanın etkilerinden bahsedebilir misiz?

Aydın Uğuz: Yıldız oyuncularla oynamak zordur derler, bence daha kolay. Neticede onlar iş disiplinleri ve basketbol bilgileri ile o seviyeye geliyorlar. Tecrübeli yabancı oyuncular antrenörleri ile tanıştığında onu tartar, buna karşı hazırlıklı olmak lazım tabii. O dönemde onu fazla alttan alırsanız ya da oyuncu basketbolla ilgili bir soru sorduğunda cevap veremezseniz o da sizi parmağında oynatmaya çalışır. Biz öyle bir durum yaşamadık, Cappie çok değerli bir oyuncu, dünya yıldızlarından biri... 34 yaşında ve kendine çok iyi bakıyor. Geçen gün idmandan sonra bütün oyuncular gitti, bir potada Adrijana ile Tijana, bir potada da Cappie çalışmaya devam etti. Bu oyuncular bu seviyeye böyle geliyorlar. 

“Gençlerin Kadın Basketbolunda Başarılı Olma Şansı Erkeklere Göre Daha Yüksek”

-Peki, genç oyuncuların kendilerini yetiştirmek ve tecrübeli isimlerin gölgesinde kalmamak adına neler yapmaları gerektiğini düşünüyorsunuz?


Aydın Uğuz: Uzun seneler genç oyuncular ile altyapılarda da çalıştım. Kadın basketbolunda gençlerin kafaları erkeklere göre daha dağınık oluyor. Erkek çocuklar sadece basketbolu, bazen de dersi varsa dersini düşünürken, kız çocuklar ise kafalarına başka başka şeyler takıyorlar… Büyüyünce de bu pek değişmiyor gerçi, kadın sporcu olmak zor… Yine de çalışırlar ise, erkeklere göre iyi yerlere gelme şansları daha yüksek. Erkek basketbolunda gençlerden 2.05’lik, 2.10’luk çocukların elendiğini görüyorum…  Kızlarda öyle bir şey yok, işe ciddi bakan ve çalışan mutlaka maddi ve manevi imkânlar açısından iyi bir yerlere geliyor. Sadece çalışmaları gerekiyor… 

Röportaj: Şansın Tokyay
 




HABERE YORUM YAZIN

DİĞER KADINLAR BASKETBOL SÜPER LİGİ HABERLERİ
Detay Sağ 1 - 300x300 (google)
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Detay Sağ 2 erboy  - 300x250