Site En Üstü 728x90 - 970x90 (bball)

ATAMAN: ÇEKİNECEĞİMİZ HİÇBİR TAKIM YOK

Ergin Ataman, 2014 FIBA Dünya Kupası hazırlıkları için Çeşme’de gerçekleştirilen kampta bir değerlendirmede bulundu.

ATAMAN: ÇEKİNECEĞİMİZ HİÇBİR TAKIM YOK

Çeşme’deki hazırlık kampının herkes için çok yararlı geçtiğini ve bu süre zarfı içerisinde amaçlarına ulaştıklarını söyleyen Ergin Ataman, “Oyuncularımızın tatil dönemlerinde dinlenmelerine devam etmesine müsaade ederken, diğer taraftan da her gün ikişer saatlik antrenman programımız oldu. Hem fizik kondisyon olarak onları 21 Temmuz’dan itibaren başlayacağımız esas antrenmanlara hazırlamaya çalıştık hem de bir takım temel stratejilerimizi yerleştirmeye çalıştık. Oyuncuların sakatlık riski olmaması için temasa girmelerinden kaçındık. Ayrıca bu kampa yeni gelen oyuncular olduğu için kaynaşma şansı da doğru. Eski oyuncularla yeni isimleri kaynaştırdık. Şimdi 21 Temmuz’dan sonra İstanbul’da toplanıp İtalya’nın Bormio kentinde 10 günlük çok sıkı ve zorlu kamp sürecimiz geçecek. Sonrasında da hazırlık maçlarıyla turnuva hazırlıklarına devam edeceğiz” dedi.

A Milli Takımımızda uygulamak istediği basketbol felsefesinden de bahseden Ataman, “Her antrenörün bir felsefesi ve bir stratejisi var. Kulüpte de milli takımda da ya da her ikisini de aynı anda çalışın, bu stratejinizi uygulamaya koyuyorsunuz. Burada da herhangi bir farklılıklar olmayacaktır. Ergin Ataman’ın yıllardır uyguladığı bir felsefe var. Bu da nedir diye sorarsanız; bir kere savunma ağırlıklı bir sistem. Savunmanın mutlaka önem kazandığı, özellikle de boyalı alandan kolay basket vermememiz gereken bir sistem. Hücumda da rakibin temposuna göre, özellikle de zaman zaman oyunu hızlandırmak ve hızlı hücuma gitmek. Ama çoğu zaman da az top kaybederek, hücumdaki alan paylaşımını iyi yapıp, ikili ya da üçlü oyunlarla skor bulabilmek. Sahada en formda oyuncuları tutmaya çalışmak. Saha içerisinde rotasyonu ne çok abartarak ne de hiç rotasyon uygulamadan değil,  en verimli beşi sahada tutmaya çalışmak olacak. Sistemimiz bu şekilde olacak. Bizim şuan 21 kişilik aday kadromuz var. Bunu bir süre sonra 16 oyuncuya indireceğiz. Ardından da dünya şampiyonasına gitmeden de 12 oyuncuya indireceğiz. Dünya Şampiyonası’nda ancak 12 oyuncu yer alabiliyor. Burada da gerek yapacağımız antrenmanlarda ya da hazırlık maçlarında sistemi en iyi oynayabilen, en formda olan 12 oyuncu bulunacak. Şuan kafamızda herhangi bir belirgin isim yok. 21 oyuncunun her biri 12 kişiden biri olmaya aday. Bizim sistemimizi en iyi şekilde uygulayabilecek olan ve fizik, kondisyon ve mental olarak en hazır olan 12 oyuncuyla FIBA 2014 Dünya Kupası’na gideceğiz” diye konuştu.

Oyun kurucu pozisyonunda bulunan isimlerin sistem içerisinde liderliğe soyunacağını da kaydeden başarılı antrenör, “Saha içerisinde benim liderim oyun kurucudur. Çünkü oyun kurucuyla sürekli maçın içerisinde bir iletişimde kalıyoruz. Ayrıca kafanızdakileri sahada yansıtması gereken, diğer arkadaşları da oynatan oyun kurudur. Oyun kurucularım içinde en formda olan ve bu görevi üstlenecek isim, takımın da saha içindeki basketbol lideri olacaktır” açıklamasında bulundu.


2014 FIBA Dünya Kupası’nda zorlu rakiplerin bulunduğunu kaydeden Ergin Ataman, Amerika dışındaki her takımı yenebilecek güçte olduklarını söyledi. Tecrübeli antrenör ayrıca, “Elbette Finlandiya ve Ukrayna, son turnuvalarda önemli işler yaptılar. Yeni Zelanda ve Dominik Cumhuriyeti de sürpriz yapabilecek takımlar. Özellikle Yeni Zelanda, dünya şampiyonalarının sürpriz yapan ekiplerinden birisi. Henüz rakipleri analiz etmek için erken bir zamandayız. Ama Amerika dışındaki takımların hepsiyle başa baş oynayıp onları yenebileceğimizi düşünüyorum. Tabii ki bu gruptaki en önemli hedefimiz ilk iki içerisinde olmak. Ama burada rakiplerden ziyade bizim nasıl oynayacağımız önemli. Turnuva başlarken ne kadar hazır olacağımız, nasıl basketbol oynayacağımız bence sonucu belirleyecek faktör olacak. Çekineceğimiz hiçbir takım yok. Ama Amerika’yı da tüm takımlar gibi biz de biliyoruz”

A Milli Takımımızın 2014 FIBA Dünya Kupası’nda herkesin desteğine ihtiyacının olduğunu kaydeden tecrübeli antrenör, “Televizyon başında büyük bir çoğunluk olacak. Sonuçta basketbol milli takımı bu ülke için çok önemli. Baktığımız zaman 2014 Dünya Kupası’na ülkemiz son finalist olarak katılacak. O açıdan herkesin gözü bu takımın üzerinde olacak. Takıma inanmalarını, güvenmelerini bekliyoruz. Bu takımın nasıl derece alacağını kestirmek çok zor. Ama sahada iyi basketbol oynayan ve kazanmak için savaşan bir ekip olacak. Kalplerinden bu desteği vermeleri çok önemli. Oraya gelecek olan taraftarlarımızda her zaman ün yapan Türk taraftarlarına yakışır bir şekilde bizi destekleyecektir. Diğer bir görevde bence tüm kamuoyuna düşüyor. Spor basının da milli takımı desteklemesini bekliyorum. Tabii ki takım kötü oynadığı zaman mutlaka eleştiriler olacaktır, takım maç da kazanabilir kaybedebilir de... Ama burada hep yapıcı eleştiriler olmalı. Sonuçta bu takımın kimsenin takımı olmadığını ve bu takımın ülkemizin ve hepimizin takımı olduğu bilincinde herkesin birlik olmasını umut ediyorum. Bu sinerjiyle inşallah takımımız en iyi dereceyi elde edecektir” açıklamasında bulundu.

Uzun soluklu antrenörlük kariyerine en alt basamaktan başlayan ve bir çok önemli takım çalıştırdıktan sonra şimdi A Milli Takım’da görev alan Ergin Ataman, antrenör adaylarına da şu mesajı verdi: “Bir kere sevgi, başarılı olmak için en önemli unsur. Spor öyle bir olgu ki bunu sadece meslek olarak düşünürseniz başarılı olamazsınız. Aynı zamanda tabii ki mesleki olarak bu disiplin altında çalışmanız lazım. Ama çok da sevmeniz lazım. Başlarda çok fedakarlık yapmanız gerekiyor. Gerçekten kolay da değil. Ben geriye dönüp baktığımda 8, 9, 10 yaşındaki çocuklarla çalıştım. Bu şekilde antrenörlüğe başladım. Her kademede görev yaptım ve çalıştım. Antrenörler bir yandan çalışırken, bir taraftan da izlemeli ve kendini geliştirmeli. Hem Türkiye’deki antrenörleri hem de dünyadaki basketbolu takip etmeli. Antrenmanlara gidip, kendi grupları dışındaki antrenmanları gözlemlemeli. En önemlisi de sadece teknik olarak değil, psikolojik olarak da kendini yetiştirmesi gerekiyor. Hem kendileri dik olmayı, kendi doğrularını basketbolun doğrularıyla birleştirmeleri lazım. Ayrıca çalıştırdıkları grupta saygın olabilmek için de hep dürüst olmalılar. Küçük yaştaki çocuklar için basketbol seçmeleri çok önemlidir. Orada hep iyi olan oyuncuları seçmek lazım. Orada hep hakkını vermek gerekiyor. Ben her zaman kariyerim boyunca bunu yaptım. Herkesin hakkını vermeye çalıştım. Bunları yaparlarsa şans da yanlarında olursa, birazda Türkiye’deki basketbol antrenörleriyle ilgili kurallarda federasyonumuzda antrenörlerimizi biraz daha koruyucu tedbirler alırlarsa, genç antrenörlerin önünün açık olacağını düşünüyorum”
 


Kaynak: tbf

HABERE YORUM YAZIN

DİĞER ERKEK A MİLLİ TAKIM HABERLERİ
Detay Sağ 1 - 300x300 (google)
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Detay Sağ 2 erboy  - 300x250