Site En Üstü 728x90 - 970x90 (bball)

Andaç Yapıcıer: İki kaptanımızın ağabeyliğinde bir genç takım havası yarattık

Pertevniyal’in başantrenörü Andaç Yapıcıer, tbf.org.tr için normal sezonda geride kalan yirmi üç haftayı ve takımını değerlendirdi.

Andaç Yapıcıer: İki kaptanımızın ağabeyliğinde bir genç takım havası yarattık

-Normal sezonun önemli bir bölümü geride kalırken Pertevniyal’de sizin gözünüzden nasıl bir süreç devam ediyor?

Andaç Yapıcıer: Ligin yirmi dördüncü haftasına giriyoruz ve bu sezon çok keyifli bir mücadeleye sahne oluyor. Geçtiğimiz hafta Mamak Belediyesi Ankara DSİ karşısında önemli bir galibiyet aldık ve aşağı sıralardan uzaklaşmak anlamında bir adım attık. Şimdi, geride kalan haftalar adına bizim için yeni bir lig başladı. Sezon başında en büyük hedefimiz oyuncularımızın gelişmesi, değer kazanması idi. Baktığımızda herkesin performansının üzerine koyduğunu görüyoruz, bu açıdan ciddi bir yol kat ettiğimizi düşünüyorum. Sezonun geri kalan kısmında da herkesin maneviyatına ve basketboluna yatırım yaparak en iyi şekilde bu dönemi tamamlamasını istiyoruz…

-Sezon başında yabancı oyuncu almadan yola devam ediyordunuz ama daha sonra Derek Williams’ın gelişi, ardından da gidişi gerçekleşti. Türk oyuncularınızda da değişiklikler oldu, takım kimyasını nasıl etkiledi bu yaşananlar?

Andaç Yapıcıer: Sezon öncesi, kulüp yönetimimiz U18 takımı ile lige çıkma yönünde bir karar almıştı. Sonrasında lige hazırlanma döneminde aldığımız destekler, Murat Didin’in bize sağladığı destek ve bunlarla oluşan tablo sonrası fikrimizi değiştirdik. 36 yıldır bu ligde olan Pertevniyal gibi köklü bir kulüp ve değerli bir organizasyona daha çok yakışacağını düşündüğümüz bir yapılanmaya gittik. İki tane çok değerli kaptanımız, Nedim Yücel ve Adem Ören’in yanında yine genç oyuncularla yola çıktık. Yabancı oyuncu seçimlerimizi bu ligin dinamiklerine göre yapmamaya gayret gösterdik. Takım oyunu oynayan, gençleri işin içine katacak karakterde olan yabancılar bularak bir proje olarak görmeye çalıştık yabancı oyuncu tercihini ve Derek Williams’ı dâhil ettik kadromuza. Kendisi çok hazır gelmedi ve ondan istediğimiz katkıyı bulamayacağımızı gördük. Bu noktada bir karar aldık ve kontratındaki bir aylık opsiyonun sonrasını kullanmayarak yine Türk oyuncularla devam etme yoluna gittik. Çok da riskli ve radikal bir karardı. O dönemde başarılı olduğumuza da inanıyorum. Çok iyi çalışarak o açığı hep beraber kapattık. Geçtiğimiz haftaya kadar da yine yabancısız oynadık. Aldığımız sekiz galibiyetin altısını Türk oyuncularla aldık. Geçen hafta kazandığımız Mamak Belediyesi Ankara DSİ maçı da yeni gelen yabancılarımızın ilk sahaya çıkışıydı. O galibiyeti de yine Türklerle aldık. Yeni yabancılarımızın takıma yardımcı rolleri olacağını düşünüyorum. Letonyalı yeni oyuncumuzun kendi ülkesinin gelecek vaat eden çok önemli bir proje oyuncusu olduğunun altını çizmem gerekir. Onun takımımıza sağlayacağı katkının aynı felsefede olacağını düşündük. Ligimizdeki genel stratejiden daha farklı bir algımız var o konuda, bu şekilde devam ediyoruz. 

-Genç oyuncularınızın takıma değer katarken, kendilerini de oldukça fazla geliştirdiğine inanıyorum. Ege Arar’a parantez açarak bu konuyu yorumlayabilir misiniz?

Andaç Yapıcıer: Bu bir ekip çalışması olarak düşünülmeli. Galatasaray’ın, Ergin Ataman’ın yaklaşımı ve Ege’ye verdikleri önem, bu projeye katkıları çok önemliydi. Ege’nin buraya gelirken sahip olduğu algı da aynı derecede önemliydi tabii. O da ben şimdi geliyorum, otuz dakika oynayayım, bütün toplar bana verilsin gibi bir düşünceye sahip değildi. Oradaki doğru yönlendirmeler ve bize olan destek, Ege’nin de bizi çok ciddiye alışının sonucu güzel oldu. Oğulcan Baykan’ın da dâhil olduğu düzende de yine aynı felsefe ile ortaya verimli bir tablo çıktı. Oğulcan’ı ben Efes altyapısından, 9 yaşından beri tanıyorum, Ege’yi de aynı şekilde… Dolayısı ile burada bir anda iki tane ağabey ve tecrübeli birkaç isimin yanında bir genç takım havası yaratıldı. Kaptanlar olmadan takımın yaş ortalaması 22,5; kaptanlarımız ile beraber ise 24,5. Genç ve enerjik bir ekibiz. Bu da enerjinin düştüğü zamanların çabuk atlatılması, iyi ve tempolu antrenman yapılması gibi önemli artıları beraberinde getiriyor. 
 

-Sizin Anadolu Efes altyapısındaki 11 yıllık antrenörlük geçmişiniz de bu noktada çok önemli. Genç oyuncularla iletişiminizin kuvvetli olması da onların verimini artırıyor diye düşünüyorum…

Andaç Yapıcıer: Çok doğru. Ben de onlarla beraber büyüdüm ve birbirimize çok şey kattık. Türkiye’de ‘Altın Jenerasyon’ olarak adlandırdığımız ve ülkemizin çok şey beklediği gençlerin çıkış noktasında Efes’in çok ciddi yatırımı vardır; tabii Banvit’in ve başka diğer kulüplerin de… Sporcularla beraber çok değerli antrenörler de yetişiyor. Ben de bu noktada kendi adıma bir pay aldığımı düşünüyorum. Bir önceki soruda oyuncuların yaş ortalamasından bahsettik, teknik ekibimizinkini de söyleyeyim; yaş ortalamamız 30,5. Çok değerli ve çalışkan arkadaşlardan kurulu bir staffımız var…

-Pertevniyal’in bir isim sponsoru olmayışı size zorluk yaratıyor mu?

Andaç Yapıcıer: Biz Pertevniyal’e sadece bu yıl için sponsor olacak, bu seneyi kurtaracak bir firma arayışında olsaydık belki de şimdi bir isim sponsorumuz olurdu. Burayı bir proje olarak görüyoruz ve Bamberg örneğini model alıyoruz. Onlarca küçük sponsoru olan ve bunlarla ciddi bir işbirliği içinde önemli sonuçlar yaratan bir takım Bamberg, biz de böyle bir takım kurmaya çalışıyoruz. Bizim hiç sponsorumuz yokmuş gibi algılanmasın, sekiz tane küçük ama ciddi destek sağlayan sponsorumuz var. Ligin en düşük bütçeli takımıyız, ilerideki yıllar için önemli organizasyonlar yapma gayretindeyiz. Şu etapta da bu yolda adımlar atıyoruz. Umuyorum önümüzdeki senelerde şu anda bulunduğumuz noktanın çok daha ötesinde oluruz. Farklı, hedefi olan, genç oyuncular yetiştiren, ligde ses getiren, seyirci organizasyonu olan bir yapı sahibi olmayı hedefliyoruz. 

“Bir Aile Olarak Hep Pozitif Kaldık”

-Ligde normal sezonda kalan son iki ay adına neler düşünüyor, planlıyorsunuz?


Andaç Yapıcıer: Son iki aydaki hedefimiz adına, Mamak maçından sonraki ilk idmanda takım ile beraber de konuştuk. Bizim için yeni bir lig başlıyor ve dünden bugüne kendimize değer katarak geldiğimiz aşikâr. Herkes ciddi bir gelişim gösterdi, geri kalan haftalarda da bunun devam etmesini istiyoruz. Ligde 23 haftayı çalışarak tamamladık, birbirimize destek olarak bugüne geldik. Ekip ve bir aile olarak hep pozitif kaldık. İki ay sonra lig bittiğinde hepimiz iki ay öncesine dönsek de şu maçı bir oynasak diyeceğimiz için, bugünlerin kıymetini bilmemiz şart. Kenetlenip, önümüze bakacağız ve her maçı kazanmak için oynayacağız. Unutmamamız gereken bir şey var ki TBL çok kaliteli ve zorlu bir lig. Şu an sıralamada aşağıda görünen takımlar her an yukarıya doğru hamle yapabilir. Yukarıdaki takımlar da aşağıya düşebilir… Bunun farkına varıp bu ciddiyet ile yola devam etmemiz gerekiyor. Ligi mümkün olabilecek en üst noktada bitirmek istiyoruz. 
 

Röportaj: Şansın Tokyay
Fotoğraf: Fehmi Özgüler




HABERE YORUM YAZIN

DİĞER TÜRKİYE BASKETBOL LİGİ HABERLERİ
Detay Sağ 1 - 300x300 (google)
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Detay Sağ 2 erboy  - 300x250