Site En Üstü 728x90 - 970x90 (bball)

Ahmet Gürgen: Şampiyonluğa oynamıyoruz, sporcu yetiştiriyoruz

Bandırma Kırmızı’nın başantrenörü Ahmet Gürgen, tbf.org.tr için takımını değerlendirirken, öncelikli hedeflerinin oyuncu yetiştirmek olduğunun altını önemle çizdi.

Ahmet Gürgen: Şampiyonluğa oynamıyoruz, sporcu yetiştiriyoruz

-Bandırma Kırmızı ile beraber ikinci senenizde, sezonun on iki haftası geride kalırken takımınızı nasıl analiz ediyorsunuz?

Ahmet Gürgen: “Bu sezon kadromuzda değişiklikler oldu. Geçen yıla göre daha da genç oyuncularımız var. Bu durum da bir adaptasyon süreci gerekliliğini beraberinde getirdi. Sezon öncesi oynanan Federasyon Kupası maçlarından bahsedeyim önce. O dönemde Alperen Demir’in sakatlığı vardı, yabancı oyuncu konusunda da bazı sıkıntılar yaşıyorduk. Sezon başında kadromuza dâhil ettiğimiz yabancı oyuncudan verim alamadık. Yabancı kategorisinde olan diğer oyuncumuz Erxhan Osmani de A Takım ile antrenmanlara çıkıyordu, onu da kullanamadık. Bu tip bize zarar veren durumlar yaşanınca Federasyon Kupası maçlarında galibiyet bulamadık. Lig başlayınca da ilk dört maçta yenildik, iyice istenmeyen bir süreç yaşanmış oldu. Gerçi yavaş yavaş sakatlık derdinden kurtulup gerçek kimliğimizi sahaya yansıtmaya başlayınca Federasyon Kupası maçlarında potansiyelimizi göstermeye de başlamıştık. Ligin ilk haftalarının ardından da galibiyetlere uzandık. Neticede oyuncularımızın fiziksel dayanıklılığı, yetenekleri, kaliteleri ve genç de olsalar tecrübeleri belli.”

“Şunu da atlamayayım; şimdi bizimle beraber olan Amerikalı oyuncumuz Charles Jackson ligin 4. haftasındaki Antalyaspor maçında aramıza katılmıştı. Sonrası çıkışa geçtiğimiz bir dönem oldu ama bu çıkış döneminin Charles’ın gelişine bağlanmasını istemiyorum. Tabii ki ondan da katkı alıyoruz ancak maç kazanmaya başlamamız tüm oyuncularımızın yeteneklerini açığa çıkarmayı öğrenmesi ile oldu. Ligin dinamiklerine hâkim olmayan yeni oyuncularımız kendi basketbol tekniklerini bu ligdeki rakiplerine karşı nasıl kullanmaları gerektiğini belli bir süre içinde öğrendiler. Bu süre tamamlandığında sıkıntılı zamanlarımız da geçmiş oldu. Bu arada bence yine de potansiyelimizin çok altındayız ama daha önümüzde kendimizi kapasitemizin tümü ile geliştirmemiz için süre olduğunu düşünüyorum. Şu anda çok daha fazla çalışmamız gereken bir aşamadayız.”

-Bandırma Kırmızı’nın çok genç olan oyuncuları Türkiye Basketbol Ligi’nde oldukça tecrübeli isimler ile mücadele ediyorlar. Bu durumu yorumlar mısınız?

Ahmet Gürgen: “Ben şimdiki gençleri, eski jenerasyonlar kadar savaşçı görmediğimi söyleyebilirim. Şimdi bizim gençlerimizin karşısında mücadele verdiği, o senin bahsettiğin tecrübeli oyuncular zamanında çok daha savaşçılardı. Oyuncularımızın daha yırtıcı olmasını istiyorum, enerjilerini düşük buluyorum. Enerjilerini yukarıya çekmeleri gerekiyor.  Bunun yanında hücum için de savunma için de sağlam bir teknik bilgiye sahip olmaları da şart. Konsantrasyon da unutulmamalı… Oyuncularımızın hepsi çok yetenekli gençler. Yeteneklerinin ışığında basketbolu yorumluyorlar; bu da sahip oldukları büyük bir şans tabii ki ve tecrübeli oyunculara ile bu şekilde mücadele ediyorlar. Yine de tekrar ediyorum, daha savaşçı olmaları gerekliğine inanıyorum.”

-Yabancı oyuncu tercihlerinizden birini altyapınızdan yetişen Arnavut Erxhan Osmani’den yana kullanıyorsunuz. Diğer isim ise dördüncü haftada aranıza katılan Charles Jackson. Onlardan da biraz söz eder misiniz?

Ahmet Gürgen: “Erxhan, yeteneklerinin üst seviyede olduğuna inandığımız bir oyuncu. A Milli Takım kadrosunda görebileceğimiz bir isim. Türk statüsüne geçmesi noktasında bir çabamız var, şu an bu süreç işliyor. İnşallah da olumlu sonuçlanacak. Neticede kendisi bizim içimizden bir insan. Arnavut ama her şeyiyle bir Türk gibi ve biz onu bir yabancı olarak görmüyoruz. Basketbolumuza da kadromuzda görmek isteyeceğimiz bir yabancı oyuncu kadar katkı veriyor. Oyunun hem hücum hem savunma tarafına büyük yardımı var ancak onun da potansiyeli şimdi sahaya yansıttığından çok daha yüksek. Şu anda kapasitesinin yüzde otuzlarında olduğunu düşünüyorum. Sürekli de kendini geliştiren bir oyuncu. Charles Jackson’a gelince, o da genç bir isim; 24 yaşında. İyi bir sporcu tabii ama kendisinin bize çok büyük bir katkı sağladığını da söyleyemem. Takımımızı galibiyete taşıyan, enerjimizi yukarı çeken bir oyuncu değil ama kendisine verilen görevleri yerine getirdiğini rahatlıkla ifade edebilirim. Bence gelişime de açık ve kendini ileri taşıyabilecek bir oyuncu Charles, bize daha çok destek olmasını da bekliyoruz… Biz basit basketbol oynayan bir takımız, onun da buna adapte olup daha fazla katkı vermesi gerekiyor.”

-Peki, sezon sonunda takımınızı nerede görmek istiyorsunuz?

Ahmet Gürgen: ”Biz her şeyden önce bireysel sporcu gelişimi ile ilgileniyoruz. Bandırma Kırmızı, normal sezonu ilk dört sırada bitirmesi hedeflenerek kurulan bir takım değil. Biz şampiyonluğa oynamıyoruz, sporcu yetiştiriyoruz. Öbür yandan bu çocuklar her rakibe karşı direnebilirler, herkesle oynayabilirler. Sadece çok çalışmaları ve tamamen konsantre olmaları lazım. Takımı nerede görmek istediğimi sordun; play off sıralaması içinde görmek istiyorum çünkü bu daha fazla maç yapmak demek. İkinci ya da dokuzuncu sıradan play off sıralaması içinde olmanın bizim için bir farkı yok ama ben üst sıralarda olma şansımız da var diye düşünüyorum.

Röportaj: Şansın Tokyay
Fotoğraf: Fehmi Özgüler




Etiketler :
HABERE YORUM YAZIN

DİĞER TÜRKİYE BASKETBOL LİGİ HABERLERİ
Detay Sağ 1 - 300x300 (google)
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Detay Sağ 2 erboy  - 300x250